Ved du, hvad du skal gøre, når der er udrykning på motorvejen

25/5/20 14:00

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
Hvordan reagerer du, når du kommer kørende på motorvejen og pludselig hører sirener i baggrunden?

Vi kender det alle sammen, man kører på motorvejen og pludselig ser man blå blink og hører sirener fra ambulancer bag sig. Men hvordan er det nu lige, man skal reagere når der kommer et udrykningskøretøj bagfra?

Ikke alle ved hvad de skal gøre

Det er velkendt at udrykningskøretøjer af og til oplever problemer med at få folk til at rette ind, når de skal forbi. 

Kristian Levy, der er indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab, oplever ofte at de andre bilister ikke aner, hvordan de skal reagere når et udrykningskøretøj kommre kørende forbi med fuld udrykning.

"Det er bestemt ikke vores opfattelse, at nogen gør det med ond vilje. Folk vil virkelig gerne hjælpe. Nogle ved måske ikke, hvad der er mest hensigtsmæssigt at gøre, og nogle tænker slet ikke over, vi er der, fordi man er helt inde i sin egen verden," fortalte han i et interview med TV2 Lorry

Sådan skal du reagere

En del af problemet er, at der ikke findes klare, tydelige regler for, hvad man skal gøre.Det har Beredskab Øst dog forsøgt at råde bod på. 

De har offentliggjort en video på Facebook, hvor de fortæller hvad man skal gøre hvis man oplever udrykningskøretøjer på motorvejen

“Ved udrykning til trafikulykke i sidste uge på Hillerød-motorvejen demonstrerede bilister på fornemste vis, hvordan man skal agere på en motorvej, når der kommer udrykningskøretøjer bagfra og man holder i kø eller tæt trafik,” skrev Beredskab Øst i sin tid på Facebook, da de lagde videoen op.

Der er dog også en skriftlig guide, som kan hjælpe med at opklare, hvad man skal foretages sig når sirenerne og de blå lys nærmer sig.

“Hvis du holder i den yderste vognbane, så skal du holde til venstre mod midterautoværnet. Holder du i de øvrige vognbaner skal du holde til højre. Giv altid tegn med blinklys indtil at udrykningskøretøjerne har passeret og forvent at flere udrykningskøretøjer er på vej,” skriver Beredskab Øst.

Hvad står der i færdselsloven?

Er du den regelrette type, som gerne vil være sikker på, præcis hvordan det fremgår i Færdselsloven, kan du læse med her. 

I følge Færdselslovens § 7 stykke 2 står der: "Når der ved kørsel med udrykningskøretøj anvendes særlige af transport-, bygnings- og boligministeren fastsatte lyd- eller lyssignaler, skal andre trafikanter i god tid holde vejen åben for køretøjet. Kørende skal om nødvendigt standse."

Hellere midterspor end nødspor

Det er altså vigtigt at man laver plads i midten af motorvejen, også selvom man måske tænker at beredskabet vil anvende nødsporet. Det er dog vigtigt også at holde sig fra nødsporet. 

Nødsporet er forbeholdt havarerede biler derfor køre beredskabet nødigt i den, da der pludselig kan holde en bil i vejne. Derfor vil ambulancer, brandbiler, lægebiler, politibiler og andet udrykningskøretøj altid forsøge at bruge midten af motorvejen.