Verdens ældste menneske er død: Så gammel blev hun

25/4/22 09:54

Ida Hansson

Foto: Twitter
Nu er verdens ældste menneske død.

En japansk kvinde, der siges at være verdens ældste person, er død i en alder af 119 år, sagde lokale embedsmænd i dag, mandag. Det skriver bland andre CBS News. 

Kane Tanaka blev født 2. januar 1903 i den sydvestlige Fukuoka-region i Japan, samme år som brødrene Wright fløj for første gang, og Marie Curie blev den første kvinde til at vinde en Nobelpris.

Tanaka var ved relativt godt helbred indtil for nylig og boede på et plejehjem, hvor hun kunne lide brætspil, løse matematikopgaver, sodavand og chokolade.

I sine yngre år drev Tanaka forskellige virksomheder, herunder en nudelbutik og en riskagebutik. Hun giftede sig med Hideo Tanaka for et århundrede siden i 1922, fødte fire børn og adopterede et femte. 

Hun havde planlagt at bruge en kørestol for at deltage i fakkelstafetten til OL i Tokyo i 2021, men pandemien forhindrede hende i at være med.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Da Guinness World Records anerkendte hende som den ældste person i live i 2019, blev hun spurgt, hvilket øjeblik der var det lykkeligste i hendes liv. Hendes svar var: "Nu." 

Hendes daglige rutine inkluderede på det tidspunkt en vækning kl. 06.00 og eftermiddagene blev brugt på at studere matematik og øve kalligrafi.

"En af Kanes yndlingsbeskæftigelser er et spil Othello, og hun er blevet en ekspert i det klassiske brætspil. Hun slår ofte personalet på plejehjemmet," sagde Guinness.

Den lokale guvernør Seitaro Hattori hyldede Tanakas liv, efter hun døde den 19. april.

"Jeg så frem til at se Kane-san på dette års Respect for the Aged Day (en national helligdag i september) og fejre det sammen med hendes yndlingssodavand og chokolade," sagde han i en erklæring mandag.

Japan har verdens ældste befolkning, ifølge data fra Verdensbanken, med omkring 28 procent på 65 år eller derover.

Den ældste nogensinde levende person bekræftet af Guinness var franske Jeanne Louise Calment, som døde i en alder af 122 år og 164 dage i 1997.