Verdens første: Mand får hjertetransplantation med grisehjerte

Foto: University of Maryland Medical Center

En amerikansk mand er blevet den første person i verden, der har fået en hjertetransplantation med et genetisk modificeret grisehjerte.

57-årige David Bennett har det godt, selvom det er tre dage siden, at han gik en hjertetransplantation med et grisehjerte. Den eksperimentelle operation varede syv timer og fandt sted i Baltimore. Det skriver BBC.

Transplantationen blev betragtet som den sidste mulighed for at redde Davids liv. Det er dog endnu uklart, hvad hans langsigtede chancer for overlevelse er.

"Det var enten at dø eller denne transplantation. Jeg ved, at det er et skud i tågen, men det er min sidste mulighed," lød det fra David Bennett ifølge BBC.

Læger fra University of Maryland Medical Center fik en særlig dispensation af den amerikanske lægetilsynsmyndighed til at udføre transplantationen på grundlag af, at David - der har en terminal hjertesygdom - ellers ville være død.

Han var blevet anset for ikke at være berettiget til en transplantation med et menneskehjerte. Det er en beslutning, der ofte tages af læger, når patienten har et meget dårligt helbred.

Det grisehjerte, der blev brugt til transplantationen, er blevet genetisk modificeret, så flere gener er blevet pillet ud, da de ville have resulteret i, at organet ville blive afvist af Davids krop, skriver nyhedsbureauet AFP.

For de læger, der stod for at udføre den revolutionerende transplantation, er det en kulmination på mange års forskning og kan ændre liv rundt om i verden.

Læge Bartley Griffith sagde, at operationen vil bringe verden 'et skridt tættere på at løse manglen på organer'. I øjeblikket dør 17 mennesker hver dag i USA, der venter på en transplantation, mens mere end 100.000 angiveligt er på ventelisten.

Dr. Christine Lau, der er formand for afdelingen for kirurgi ved University of Maryland School of Medicine, var på operationsstuen under operationen.

"Han er udsat for mere risiko, fordi vi kræver mere immunsuppression. Lidt anderledes end vi normalt ville gøre ved en menneske-til-menneske-transplantation. Hvor godt patienten klarer sig fra nu af er... Du ved, det er aldrig blevet gjort før, så vi ved det faktisk ikke," sagde hun til BBC.

"Folk dør hele tiden på ventelisten, mens de venter på organer. Hvis vi kunne bruge gensplejsede svineorganer, ville de aldrig behøve at vente. De kunne reelt set få et organ, når de havde brug for det."

"Derudover behøvede vi ikke at flyve rundt i hele landet om natten for at hente organer, som vi kan placere i deres modtagere."

Muligheden for at bruge dyreorganer til såkaldt xenotransplantation for at imødekomme efterspørgslen har længe været overvejet, og det er allerede relativt udbredt at bruge grisehjerteklapper.

I oktober 2021 annoncerede læger i New York, at de med succes havde transplanteret en grisenyre ind i en person. Dengang var operationen det hidtil mest avancerede eksperiment på området. Modtageren var dog hjernedød uden håb om bedring.

David Benett håber, at hans transplantation vil give ham mulighed for at fortsætte sit liv. Han var sengeliggende i seks uger op til operationen og koblet til en maskine, der holdt ham i live, efter han blev diagnosticeret med en terminal hjertesygdom.

"Jeg ser frem til at komme ud af sengen, når jeg er kommet mig," lød det i sidste uge fra David.

Ifølge BBC er det blevet rapporteret, at David mandag var i stand til at trække vejret på egen hånd, uden at være tilkoblet en maskine. Han blev nøje overgået imens.

Læge Bartley Griffith sagde, at de fortsætter med forsigtighed og nøje overvåger David, mens hans søn David Bennett Jr har forklaret til Associated Press, at familien ikke ved, hvad der skal ske nu.

"Han indser omfanget af det, der blev gjort, og han indser virkelig vigtigheden af det," sagde hans søn også.

"Vi har aldrig gør gjort dette på et menneske, og jeg er glad ved tanken om, at vi har givet ham en bedre mulighed, end hvad det ville have været at fortsætte hans terapi. Men om han vil leve i en dag, uge, måned, eller år, ved jeg ikke," lød det fra Bartley Griffith.