Videnskabsmænd: Kræftvacciner vil være tilgængelige inden for 10 år

Af: Ida Hansson

|

17/10/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ugur Sahin og Ozlem Tureci, grundlæggerne af førende coronavirus-vaccineproducenter BioNTech, har haft betydelige "gennembrud" inden for kræftforskning.

Mest læste i dag

Kræftvacciner kan være tilgængelige i løbet af de næste 10 år takket være Covid vaccinerne, hævder videnskabsmænd.

Ugur Sahin og Ozlem Tureci, grundlæggerne af førende coronavirus-vaccineproducenter BioNTech, sagde, at forbedringer i mRNA-teknologien under pandemien har hjulpet med at accelerere forskningen.

Professorerne indrømmer, at de er tøvende med at sige, at de kan finde en kur mod kræft, men har haft betydelige "gennembrud". Det skriver Mirror.

Mens konventionelle vacciner fremstilles ved hjælp af svækkede former af en virus, bruger mRNA'er dens genetiske kode til at udløse et immunrespons for at forberede kroppen på sygdommen.

Adspurgt hvornår patienter kan få adgang til kræftvaccinerne rundt om i verden, sagde Professor Ugur Sahin, at det kunne ske "før 2030".

Hun fortalte BBC, at deres årtiers arbejde med at udvikle kræftvacciner var "medvinden" for deres Covid-vaccine.

"Vi har lært, hvordan man bedre og hurtigere fremstiller vacciner. Vi har lært i et stort antal mennesker, hvordan immunsystemet reagerer på mRNA," sagde hun.

"Som videnskabsmænd er vi altid tøvende med at sige, at vi vil have en kur mod kræft. "Vi har en række gennembrud, og vi vil fortsætte med at arbejde på dem," tilføjede professor Ozlem Tureci.

I august sagde den rivaliserende vaccineproducent Moderna, at den sagsøgte BioNTech og partneren Pfizer for patentkrænkelse af virksomhedens Covid-19-vaccine.

Adspurgt om sagen sagde Professor Ugur Sahin: "Vores innovationer er originale. Vi har brugt 20 års forskning på at udvikle denne type behandling, og vi vil selvfølgelig kæmpe for vores intellektuelle ejendomsret.”

Anbefalet til dig