Vidste du dette om dit el-løbehjul? Politiet kan konfiskere dem

Af: Kasper Rud

|

18/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dette koster en bøde på 1.500 kroner.

Lige nu læser andre også

El-løbehjul er blevet et populært transportmiddel i byerne, men mange er ikke klar over de regler og sikkerhedsforanstaltninger, der følger med.

For at sikre både egen og andres sikkerhed er det vigtigt at kende og overholde reglerne for brug af el-løbehjul.

Hastighedsgrænsen for el-løbehjul er fastsat til 20 km/t, og løbehjulet må ikke kunne køre hurtigere.

Kørsel kræver, at man er fyldt 15 år, eller følges med en voksen på mindst 18 år, hvis man er yngre.

Cykelhjelm er obligatorisk, og det kan koste 1.500 kr. i bøde at køre uden. Desuden skal man følge cykelreglerne og køre på cykelstien, hvis den er tilgængelig, samt give tydelige tegn ved sving og stop.

Det oplyser Rådet for Sikker Trafik.

Det er også vigtigt at være opmærksom på promillegrænsen, der er den samme som for bilister, 0,5, samt nulgrænse for ulovlige stoffer. Desuden skal der være lys både foran og bagpå løbehjulet hele døgnet, så man er synlig i trafikken.

Overtrædelse af dette kan ligeledes give bøder.

For børn under 15 år gælder særlige regler. De må kun køre alene på el-løbehjul indenfor skiltede lege- og opholdsområder eller på privat grund, ellers skal de følges med en voksen.

Sikkerheden er en væsentlig bekymring, da el-løbehjul kan være svære at styre på grund af deres små hjul og oprejste kørestilling. Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man øver sig grundigt, inden man kører i trafikken, altid bruger hjelm, og er opmærksom på andre trafikanter.

Forkert parkerede løbehjul kan skabe farlige situationer, så det er vigtigt at parkere dem hensynsfuldt.

Politiet har beføjelse til at konfiskere ulovlige el-løbehjul, så sørg for, at dit løbehjul opfylder alle lovkrav, før du tager det i brug.

Anbefalet til dig