Vil drage Støjberg til ansvar: Anklager går efter fire måneders fængsel

Foto: Steen Brogaard

Anklagerne mener, at en minister naturligvis skal drages til ansvar, hvis ministeren har brudt loven.

Anklager Anne Birgitte Gammeljord fortæller onsdag i Rigsretten, at hun kræver, Inger Støjberg idømmest mindst fire måneder ubetinget fængsel, efter at være blevet tiltalt for at have iværksat og fastholdt en ulovlig instruks om adskillelse af asylpar. 

Hun mener, at selvom man er minister, skal man drages til ansvar, når man bryder loven. 

Dette kommer efter, at Inger Støjberg i 2016 i en pressemeddelse meddelte, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles - uden undtagelser. 

Læs også

Regeringen vil genindføre mundbind overalt

Støjberg nægter sig skyldig

Hun forklarer dette med, at hun valgte at lade være med at "flage" undtagelserne, men i stedet henvise til, at hun dagen før godkendte et ministernotat, hvoraf det fremgår, at der i særlige tilfælde kan være tale om undtagelser. 

Forklaringen køber anklagerne dog ikke. 

Anklagerne mener nemlig at have bevist, at pressemeddelelsen i stedet var en instruks, der overhørte alle advarsler, samt at forsvarerne skulle have "fundet" notatet og efterrationaliserede. 

"På intet tidspunkt har Inger Støjberg eller andre kommunikeret til embedsværket, at hendes pressemeddelelse eller andre offentlige udtalelser ikke skulle tages for pålydende og på den måde givet besked om, at der indadtil skulle administreres anderledes," siger den anden af anklagerne, Jon Lauritzen, til TV2

Han mener naturligvis også, at Støjberg skal dømmes, da han er overbevist om, at det vil få betydning for hendes ansvar fremover, skulle hun gå fri. 

Han mener, at realiteten i stedet bliver, at ingen ministre længere er forvaltningschefer, da de i så fald vil kunne "gøre hvad de vil, uden at være ansvarlige", hvis ikke Støjberg dømmes i sagen,

Læs også

DMI: Markant vejrskifte på vej