Vil give alle danskere 1.000 kroner hver måned

27/05/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock.com
1.000 kroner i hånden hver eneste måned. Hvad mener du om den idé? SMVdanmark tror, at det kan medvirke til at genoprette landets økonomi efter corona.

Mest læste i dag

Coronakrisen har ramt danske virksomheder hårdt og sendt samfundsøkonomien ud på en glidebane. Det viser Finansministerets nye prognose for Danmarks økonomi, der forudser et fald i BNP på -5,3 pct. og et fald i privatforbruget på -3,0 pct. i år. Det fortæller SMVdanmark i en pressemeddelelse. 

For at imødegå krisen er det nødvendigt med handling, der stimulerer forbruget. Dansk økonomi har brug for at blive sat i gang, lýder det fra SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt.

”Virksomhederne er blevet genåbnet, men mange af dem til markant færre kunder end før krisen. Hvis vi skal undgå fyringer og lukninger af virksomhederne, så er det bydende nødvendigt, at vi igen får gang i hjulene rundt omkring landet,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

”Derfor har vi udarbejdet en række forslag til beslutningstagerne, der sigter på at øge aktivitetsniveauet i dansk økonomi, så virksomhederne kan tjene deres egne penge, klare sig uden hjælpepakker og deres medarbejdere igen kan gå på arbejde med løn i stedet for lønkompensation,” siger Jakob Brandt.

1000 kr. direkte i hånden

Et af forslagene er, at staten udbetaler 1000 kr. om måneden til hver enkelt dansker. Forslaget er inspireret af den økonomiske overvismand Carl-Johan Dalgaard, der har foreslået at sende 'Helikopter'-penge direkte ud til borgerne, ligesom man har gjort det i USA, hvor en stor del af amerikanerne har modtaget en check på 1.200 dollars.

”Vi foreslår, at alle danskere hver måned får 1.000 kr. fra det offentlige direkte ind på deres NemKonto indtil krisen er ovre. Det vil koste staten omkring 50-60 mia. kr. over et år, men kigger vi på erfaringerne fra udbetalingen af SP-pengene i 2009, så ved vi, at pengene kommer til at gøre gavn,” siger Jakob Brandt.

”Ud fra forskningen i effekterne af udbetalingen af SP-midlerne anslår SMVdanmark, at 60 pct. af midlerne bliver brugt til forbrug, mens resten vil blive brugt til forskellige typer opsparing, som i stort omfang vil kunne komme i spil som risikovillig kapital, når fx SMV’erne skal investere i deres virksomheder,” fortsætter han.

Udbetalinger et helt år vil koste statskassen 50-60 mia. kr. uden at effekterne medregnes.

19 forslag, der kan sætte gang i Danmark

SMVdanmark har udarbejdet et idékatalog med 19 forslag, som kan inspirere til konkrete veje til at få gang i Danmark igen. Forslagene skal ikke nødvendigvis ses i én sammenhæng, men kan udvælges enkeltvis.

 1. Giv alle danskere 1000 kr. i hånden om måneden
 2. Nedsæt momsen til 15 pct. resten af året
 3. BoligJobordningen skal udvides
 4. Brug penge i AUB på at oprette praktikpladser
 5. Indfør fuldt momsfradrag på virksomheders restaurantbesøg
 6. Indfør et oplevelsesfradrag
 7. Udsæt skattebetalinger
 8. SMV’er skal kunne få skat retur for tidligere overskud
 9. Indfør loft for betalingsfrister på 30 dage
 10. Øg beskæftigelsesfradraget med 5 mia. kr.
 11. Opret ny grøn pulje målrettet SMV'er
 12. Indfør skattefradrag for hjemmearbejde
 13. Flere grønne områder i byerne
 14. Giv stærkere lånefinansiering til vækst-SMV'er
 15. Indfør midlertidigt højere afskrivninger på investeringer
 16. Styrk digitalisering og automatisering
 17. Nedsæt selskabsskatten permanent til 20 pct.
 18. Øg eksportfremmebevilling målrettet SMV’ere
 19. Indfør ny SMV-rettet eksportmoms-låneordning

Læs idekataloget i detaljer her.

 

Anbefalet til dig