Atomkraftens genkomst i Danmark står muligvis for døren, som energiselskabet Kärnfull melder sig klar til at bygge atomkraftværker, hvis politikerne åbner op for det. Torsdag indtager atomdebatten en central plads, når Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg afholder en åben høring om atomkraft i Danmark.
Direktøren for Kärnfulls danske afdeling, Theis Palm, ser optimistisk på fremtiden og forventer, at atomkraft kan blive en realitet i Danmark inden for de næste tre-fire år. Han påpeger, at udviklingen følger tendenserne i nabolande, og at det primært er den regulatoriske og politiske proces, der kan forsinke projektet.
"Danmark er et interessant marked for Kärnfulls små atomkraftværker, hvis forbuddet mod atomkraft fjernes," udtaler Theis Palm.
Han vurderer, at vi om ganske få år kan se atomkraftværker i Danmark.
"Hvis udviklingen følger tendenserne i vores nabolande, så vil forbuddet mod atomkraft i Danmark blive fjernet om senest tre-fire år. At bygge selve atomkraftværket tager kun to-tre år, hvorfor det ikke er byggetiden, der er en stopklods, men i stedet den regulatoriske og politiske proces," forklarer Theis Palm.
Hvis planerne går igennem for atomkraft på dansk jord, ønsker Kärnfull at opbygge kraftværker her:
Fynsværket ved Odense
Studstrupværket ved Aarhus
Asnæsværket ved Kalundborg
Skærbækværket ved Fredericia
Nordjyllandsværket ved Aalborg
"Der eksisterer allerede infrastrukturen i form af elkabler, transformatorstationer, fjernvarmerør og en havn tæt ved de eksisterende kraftvarmeværker. Ved at genanvende den eksisterende infrastruktur vil det være hurtigere og billigere at udskifte de gamle fossile værker med et moderne atomkraftværk, der ikke udleder CO2," siger Theis Palm.
Den danske politiske støtte til atomkraftprojekter er dog usikker, og vejen til et politisk flertal synes lang. Selvom næstformanden i Odense Kommunes klima- og miljøudvalg, Mark Grossmann (V), har erklæret støtte til et atomkraftværk i Odense, er det tvivlsomt, om dette afspejler den bredere politiske opbakning.
"Hvis udviklingen følger tendenserne i vores nabolande, så vil forbuddet mod atomkraft i Danmark blive fjernet om senest tre-fire år. At bygge selve atomkraftværket tager kun to-tre år, hvorfor det ikke er byggetiden, der er en stopklods, men i stedet den regulatoriske og politiske proces," udtaler Theis Palm.
I Sverige har man taget skridt i retning af mere atomkraft, og leverandøren Studsvik har indgået en aftale med Kärnfull om at undersøge mulighederne for at bygge nye atomkraftværker.
Et planlagt atomkraftværk ved Nyköping syd for Stockholm er i forundersøgelsesfasen og forventes besluttet i 2024.
En Epinion-måling fra september indikerer, at 55 pct. af danskerne støtter undersøgelser af atomkraft i Danmark, mens 26 pct. er imod idéen om atomkraft som en del af dansk energiproduktion. 19 pct. svarede "ved ikke" på spørgsmålet om brug af atomkraft.
Atomdebatten i Danmark fortsætter med at vokse, og det bliver spændende at følge, om atomkraft kan finde fodfæste i landets energilandskab.