Vildt fænomen på himlen: På dette tidspunkt skal du holde øje

23/03/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Først var der nordlys. Nu kommer der endnu et fascinerende vejrfænomen over Danmark.

Mest læste i dag

Nu kommer et helt specielt fænomen til Danmark, og det kan opleves i weekenden over hele det danske land.

Fænomenet går ud på, at fem planeter, Jupiter, Merkur, Venus, Uranus og Mars, kommer til at danne en såkaldt ‘parade’ fra den 25. marts til den 30. marts.

Sådan skriver amerikanske Insider.

Det er allerede blevet bekræftet, at fænomenet kan ses fra dansk jord. Den bekræftelse kommer fra Line Drube, projektleder på Institut for Rumforskning på DTU Space, der forklarer at fænomenet kan ses over hele verden - også i Danmark.

For at opleve fænomenet bedst muligt, så vil det være en fordel at tage ud på landet, hvor der som udgangspunkt ikke nogen lysforurening er.

Yderligere kan man med fordel placere sig, så man står et åbent sted, hvor man kan få lov at kigge så langt ud over nattehimlen, som øjet rækker.

For at fænomenet skal kunne opleves, så kræver det, at nattehimlen er klar. Det er noget, der godt kunne blive en udfordring, da Danmark i øjeblikke er ramt af gråt, overskyet vejr.

Men der er håb forude, da fænomenet er at finde i en periode, der varer flere dage. Især jyderne har gode muligheder, forklarer Steen Hermansen, der er meteorolog hos DMI.

“Muligheden lørdag er ret beskeden. Natten til søndag har vi lidt bedre chancer, da vi får noget koldere og mere klar luft ned over os fra nord. Her er det beboerne i Jylland, som har de bedste chancer, og det er klart nordjyderne, som kan gå hen og få en skyfri nat.”, udtaler han.

Efter søndag har resten af danskerne dog også rigtig gode muligheder:

“I næste uge oplever vi et ret markant vejrskifte, og der er der større chance for skyfrie nætter for flere danskere. Det er dog lidt for tidligt at lægge de præcise detaljer”, afslutter Steen Hermansen.

I henhold til fænomenet så er der risiko for, at planeten Jupiter forsvinder fra himlen allerede den 28. marts, så hvis man vil være sikker på at opleve alle fem planeter på en gang, så skal man skue ud over nattehimlen inden da.