Virusekspert undrer sig: Hvorfor lukkes hele samfund ned?

24/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Virusekspert Bruce Aylward fra verdenssundhedsorganisationen WHO. Foto: Shutterstock
WHO’s virusekspert Bruce Aylward kalder Europas reaktion på coronavirus for "selvskade".

Mest læste i dag

WHO’s virusekspert Bruce Aylward undrer sig over Europas respons på Covid-19-pandemien. Det fortæller han til det danske medie POV International. 

Eksperten mener, at istedet for at lukke samfundet ned, så skulle de eurpæiske landet istedet gør som Kina, Singapore og Sydkorea. Her har myndighederne istedet fundet de syge borgere og isoleret dem - samt deres kontakter -indtil de ikke længere der smitter. Den er tilgang er, ifølge Bruce Aylward, den eneste tilgang, der virkeligt virker. 

“Virus er i de syge og deres tætte kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker. Opspor de syge, og isoler dem. Find deres tætte kontakter, og test dem. Isoler om nødvendigt. Og de skal ikke isoleres derhjemme, for så smitter bare resten af husstanden. I Kina skabte man isolationsstuer for de smittede, som ikke var så syge, at de skulle på hospital. Så kunne de være sammen, for de kunne alligevel ikke smitte hinanden,” fortæller Bruce Aylward fra WHOs hovedkvarter i Geneve.

Inden han fortsætter:

“I stedet siger man mange steder til mennesker, der føler sig sløje, at de skal blive hjemme, hvis de bare har milde symptomer. Hvad sker der så? De smitter andre i hjemmet. Og når de har det lidt bedre, forlader de hjemmet igen, men de kan stadig smitte i flere dage, mens de kommer sig. I Kina fik de ramte ikke lov at forlade isolation, før man var sikker på, at de var smittefri.”

Bryd smittekæderne

Eksperten mener kort sagt, at de nuværende foranstatninger ikke får godt nok fast i og brudt smittekæderne. 

“Hvad sker der om nogle uger, når befolkningerne og økonomien ikke kan holde til de her foranstaltninger? Så styrter alle ud, og så er der stadig ikke styr på smitten. Vi skal have brudt smittekæderne, og det gøres ved at sætte ind, der hvor smitten er, i stedet for at prøve at sætte ind mod alt muligt usynligt. Fokuser på det, man kan opdage: De syge og deres kontakter,” siger Bruce Aylward. 

Ifølge WHOs virusekspert smitter virussen slet ikke lige så meget, som man kunne have frygtet. 

“Folk spørger, hvor bekymrede de skal være for at blive smittet. Det gælder også min egen familie, som jeg prøver at forklare, at smittefaren handler om nærhed til en smittet og varigheden af kontakten. Sandsynligheden for at blive smittet er størst, hvis du er tæt på i længere tid. Det betyder ikke, at du ikke kan smittes på anden vis, men sandsynligheden er ikke stor.”

 

Anbefalet til dig