Voldsomme demonstrationer i Kina: Protesterer mod regeringens Covid-foranstaltninger

28/11/22 09:56

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Kina er blevet rystet af protester mod regeringens Covid-foranstaltninger - dets største demonstrationer siden massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Tusindvis af demonstranter gik søndag på gaderne i Beijing, Shanghai og andre byer på grund af landets 'nul-tilfælde-politik', som inkluderer gentagne tests og at folk udelukkes fra at forlade sine hjem i op til 100 dage. Det skriver Metro.

Kina er det eneste store land, der stadig bekæmper virussen med sådanne restriktioner, og det usædvanligt dristige træk indikerer niveauet af folks desperation.

Folkemængder gik fredag ​​på gaden i Xinjiangs hovedstad Urumqi og råbte 'End the lockdown' og gik med næverne i vejret.

Den nationale vrede blev antændt af en ødelæggende brand i byen torsdag, som dræbte mindst 10 mennesker.

Det frygtes, at beboerne ikke var i stand til at flygte fra en bygning, der var opslugt af flammer på grund af præsident Xi Jinpings restriktioner.

Tusindvis af demonstranter mødte op i Shanghai for tredje dag i træk på trods af politiets bestræbelser på at stoppe dem.

Man hørte folk råbe slogans som 'Xi Jinping, træd af' og 'kommunistisk parti, træd af'.

Et Reuters-vidne så mindst syv personer blive ført væk af politiet.

"Vi vil bare have vores grundlæggende menneskerettigheder. Vi kan ikke forlade vores hjem uden at få en test. Det var ulykken i Xinjiang, der skubbede folk for langt," sagde en 26-årig demonstrant, der afviste at blive identificeret på grund af sagens følsomhed.

"Jeg er her, fordi jeg elsker mit land, men jeg elsker ikke min regering. Jeg vil gerne kunne gå frit ud, men det kan jeg ikke. Vores Covid-politik er et spil og er ikke baseret på videnskab eller virkelighed," sagde en anden demonstrant, Shaun Xiao.

Demonstrationerne ser ud til at have spredt sig til så mange som 50 universiteter.