WHO indkalder til hastemøde: På grund af nyt udbrud

21/05/2022

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com
Et nyt dødeligt udbrud er skyld i, at WHO har indkastet til hastemøde.

Mest læste i dag

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har fredag indkaldt til et hastemøde, hvor de har til hensigt at drøfte det udbrud af abekopper, der er blevet konstateret i flere lande i Europa. Det skriver Ritzau.

Normalt er sygdommen at finde i den vestlige og centrale del af Afrika. Derfor er det også usædvanligt, at der i de seneste dage er blevet fundet mere end 100 tilfælde i mindste otte lande i Europa.

WHO rapporterer desuden, at de første tilfælde, der er blevet opdaget, er usædvanlige. Dette skyldes primært, at de smittede ikke har rejst i de lande i Afrika, hvor abekopper normalt findes. Hertil er det især mænd, der har samleje med mænd, der smittes.

Derudover peger Verdenssundhedsorganisationen også på, at den hastige spredning, der er forekommet i de seneste dage, kan tyde på, at smitten faktisk har været til stede i et stykke tid.

Og det er bestemt ikke noget, man har oplevet før. Derimod bliver dette udbrud af abekopper faktisk beskrevet som værende både det største og mest vidtrækkende udbrud.

"Dette er det største og mest vidtrækkende udbrud af abekopper, der nogensinde er set i Europa," lyder det ifølge Ritzau fra lægefaglige eksperter i den tyske hær.

Flere forskere peger desuden på, at der ikke er en stor risiko for, at abekopper ender med at smitte i samme omfang, som det har været tilfælde med coronavirus. Denne sygdom kan nemlig ikke brede sig helt så let, som det gør sig gældende for corona.

Fabian Lendertz fra det tyske Robert Koch Institut siger, at det er usandsynligt, at denne epidemi med abekopper kommer til at have en synderligt lang varighed.

Det er nemlig muligt at isolere tilfældene, ligesom der findes medicin og effektive vacciner, der kan hjælpe med at dæmme ned for smitten.

Hidtil er der otte lande i Europa, der har bekræftet, at der er blevet konstateret smittetilfælde. Det gør sig gældende for Sverige, Tyskland, Belgien, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Storbritannien.

Det er dog ikke blot i Europa, at der er blevet fundet smittetilfælde. Det har de nemlig også fundet i både USA, Canada og Australien. Der er endnu ikke blevet bekræftet et tilfælde af abekopper i Danmark.

Anbefalet til dig