WHO melder ud: Livstruende for millioner

22/11/22 06:21

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
WHO advarer nu om, at den kommende vinter kan tage livet af millioner af ukrainere.

Vinteren begynder så småt at komme til Danmark. Henover weekenden har der således været både sne og minusgrader. Det er dog ikke kun her, at vinteren så småt nærmer sig.

Det gør den også i Ukraine, hvor verdenssundhedsorganisationen WHO nu advarer om, at den kommende vinter kan få fatale konsekvenser for den civile befolkning.

Det er der flere årsager til, men en af dem er Ruslands angreb på elnettet, som har givet store problemer lokalt i Ukraine, hvor elektricitet nu er en mangelvare flere steder som følge af de russiske angreb.

Hans Kluge, europæisk regionschef i WHO, har været på besøg i hovedstaden Kyiv. Her fortalte Kluge, at vinteren kommer til at handle om overlevelse.

- Denne vinter kommer til at blive livstruende for millioner af Ukrainere, sagde han ifølge Ritzau.

De gentagne angreb på Ukraines infrastruktur har allerede nu konsekvenser for landets sundhedssystem og for folkets helbred, fortsatte han.

Siden invasionen begyndelse den 24. februar har WHO registreret mere end 700 angreb på ukrainske sundhedsfaciliteter.

Angrebene er ifølge Hans Kluge et 'klart brud' på international humanitær lovgivning. Fortsætter Rusland med at angribe kritisk infrastruktur såsom elnet og hospitaler, så vil det for alvor blive kritisk.

Allerede nu forventer WHO, at mellem to og tre millioner ukrainere vil forlade sit hjem for at finde varme og sikkerhed i de kommende vintermåneder.

Derudover forventer Hans Kluge, at Ukraine stå over for nogle store sundhedsudfordringer, som omfatter flere forskellige sygdomme.

- De kommer til at møde store sundhedsudfordringer som luftvejsinfektioner og covid-19, pneumokokker, influenza og en alvorlig trussel om difteri og mæslinger i en befolkning, der er undervaccineret, siger Hans Kluge.