YouTube og biblioteker får unge til at læse bøger

24/07/2018

Rikki Tholstrup Jørgensen

Bibliotekerne i Danmark går forrest, når det kommer til at få unge og børn til at læse bøger. Ved hjælp fra danske YouTube-stjerner har de gennem de sidste 3 år trukket tusindvis af unge ind i bibliotekerne.

Mest læste i dag

En række kendte YouTubere, bla. Alexander Husum, Triergaming og Anna Briand, har siden 2015 holdt over 70 foredrag på biblioteker over hele landet. Bibliotekerne er med til at skabe en ramme for den digitale idolkultur, og gør det muligt for børn og unge at se bibliotekerne på en helt ny måde. 

"Allerede en uge efter billetterne var sat til salg, var der udsolgt! For vores bibliotek er 150 publikummer mange, og vi var meget begejstrede over interessen. Selve arrangementet var en kæmpe succes, for Robin og Samrita er nogle helt usædvanligt søde unge mennesker, der er vant til at optræde og som er gode til at fortælle," siger Cilla Westergaard, børne- og ungebibliotekar på Hørsholm Bibliotek. 

YouTube-stjernerne er begejstrede for at dele ud af deres viden samt møde deres fans, og via foredrag og bøger får YouTuberene nye måder at udtrykke sig på. 

YouTube universet bliver til bøger 

Når det digitale univers, som børn og unge kender fra YouTube, bliver analogt og overføres til bøger, engagerer det de unge fans til en fornyet læselyst. Bøger skrevet af  YouTubere er en succes, der får flere børn og unge til at besøge biblioteker landet over. 

YouTube-parret Robin fra Odense og Samrita fra Aalborg, også kendt som RobinSamse, er idoler blandt gaming-interesserede børn og unge. Da de i 2017 udgav deres første bog, blev den udsolgt i løbet af få dage. Forlaget Gyldendal er i gang med at udgive en bogserie til børn og unge, der tager udgangspunkt i  RobinSamses fiktive univers, "Minecraft Ekspeditionen", der startede som en videoserie på deres YouTube-kanal. Her ses styrken i koblingen mellem det digitale univers og bøgerne tydeligt, idet de supplerer hinanden. 

"Vi er glade for, at foredragene er blevet en succes. Robin og Samrita var første gang ude og tale på et bibliotek for 3 år siden og efterfølgende har der gang på gang været udsolgt ved deres arrangementer. De har fået børn og unge til at læse flere bøger, hvilket vi er stolte af. Det er et godt eksempel, der viser, at den digitale og analoge verden kan spille sammen. Vi ser biblioteker som meget mere end blot bøger - de er vigtige kulturelle formidlere, og vi er rigtig glade for, at samarbejdet mellem Gonzo Medias medieunivers og bibliotekernes litteraturunivers kan spille sammen og give flere børn lyst til at læse," udtaler Martin Wiinholt, CEO i Gonzo Media, Robin og Samritas management-bureau. 

RobinSamse er ikke de eneste YouTubere, der har haft succes med at udgive bøger. Benny_1, Anna Briand, Astrid Olsen, Kristine Sloth, Rasmus Brohave og Julia Sofia er blot et udpluk af YouTube-stjerner, der har udgivet og solgt hundredtusindvis af bøger, som både handler om fiktion og deres liv som YouTubere. 

YouTuberene får flere unge til at læse bøger og via deres foredrag og egne udgivelser, gavner de trafikken på bibliotekerne. 

Fremtidens foredrag 

Både i år og næste år har YouTube-idolerne foredrag i kalenderen. De vil fortsætte med at turnere rundt på landets biblioteker og dele ud af deres sprudlende personligheder og sjove historier. Forhåbentlig vil tilskuerne stå tilbage med blod på tanden til at læse flere bøger. 

YouTube-stjernerne er begejstrede for, at de kan dele ud af deres viden om YouTube og samtidig inspirere børn og unge til fornyet læselyst.  

RobinSamse gentager succesen med 14 liveoptrædener på scener landet over fra september 2018. YouTube-kæresteparret kommer b.la. til at besøge Bremen Teater i København og Musikkens Hus i Aalborg. Billetterne kan bestilles her

Anbefalet til dig