Zelensky er ikke i tvivl: "Verden skal forberede sig på russisk atomangreb"

18/4/22 07:02

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Verden bør forberede sig på muligheden for, at Putin kan bruge atomvåben i sin krig mod Ukraine.

Zelensky har opfordret lande til at fylde op med anti-strålebehandling og bygge tilflugtsrum, da 'Rusland kunne bruge ethvert våben'.

Det skræmmende varsel kom under en appel til Vesten om at forsyne Ukraine med våben efter syv ugers brutale kampe. Det skriver Metro.

"Kemiske våben, de burde gøre det, de kunne gøre det, for dem er menneskers liv ingenting. Vi bør tænke på ikke at være bange, ikke at være bange, men være klar. Det er ikke kun et spørgsmål for Ukraine, men et spørgsmål for hele verden, tror jeg," sagde præsident Zelensky til CNN.

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Han talte til ukrainske medier og tilføjede, at lande bør forberede sig på det værst tænkelige scenarie:

"Vi bør ikke vente på det øjeblik, hvor Rusland beslutter at bruge atomvåben. Det skal vi forberede os på."

Ukrainske embedsmænd anslår, at 2.500 til 3.000 ukrainske soldater er døde, siden Putin første gang invaderede landet i februar. Dette er i sammenligning med Ruslands 19.000 til 20.000 ofre, selvom disse tal ikke kunne verificeres uafhængigt. 

Rusland nægtede i sidste måned gentagne gange at udelukke muligheden for at bruge atomvåben. Putins chefsekretær Dmitrij Peskov foreslog, at det kunne overvejes, hvis der var en 'eksistentiel trussel for vores land'.

Den russiske præsident antydede også, i en tv-transmitteret erklæring i februar, at han kunne tage dette skridt.

"Uanset hvem der prøver at stå i vejen for os, eller så meget desto mere skaber trusler mod vores land og vores folk, skal de vide, at Rusland vil reagere med det samme, og konsekvenserne vil være sådanne, som i aldrig har set i hele jeres historie," sagde Putin.