Zelensky giver Vesten klar besked: "Hvis I venter på bevis, vil det være for sent"

13/4/22 08:05

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Krigen i Ukraine fortsætter, og præsident Zelensky har holdt endnu en tale til verden.

Zelensky har hånet Vladimir Putins påstande om, at hans brutale invasion "går efter planen", og spurgte, hvordan en kampagne, der har set titusindvis af russiske tropper blive dræbt, kunne kaldes en succes.

Zelensky talte fra Kiev i en video, der blev lagt ud på sociale medier, og gentog også opfordringer til Vesten om at træde til nu, og forhindre brugen af ​​kemiske våben på ukrainsk jord, idet han sagde, at enhver indsættelse af dem ville være 'en ydmygelse for den demokratiske verden'.

I talen, der blev offentliggjort tidligt onsdag morgen i Ukraine, latterliggjorde han Putins forslag om, at Rusland ville nå alle sine 'ædle' mål og 'rytmisk og roligt' fortsætte, hvad de kalder en særlig operation. Det skriver DailyMail.

Moskva sagde den 25. marts, at 1.351 soldater var blevet dræbt siden starten af ​​invasionen. Ukraine siger, at det reelle tal er tættere på 20.000.

"I Rusland blev det endnu en gang sagt, at deres såkaldte 'særlige operation' angiveligt forløber efter planen. Men for at være ærlig, ingen i verden forstår, hvordan sådan en plan overhovedet kunne komme i stand. Hvordan kunne en plan, der sørger for, at titusindvis af deres egne soldater dør i lidt mere end en måneds krig?"

Moskva havde mistet flere mænd på 48 dage siden krigen startede end i den 10-årige afghanske krig fra 1979 til 1989, sagde han.

Zelensky adresserede også den rapporterede brug af kemiske våben mod tropper i den sydlige by Mariupol.

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Rapporterne i mandags lød på, at en russisk drone kastede et ukendt stof på ukrainske tropper og civile i byen.

I går sagde den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken, at hans land havde fået 'troværdig' information, der tydede på, at Rusland kunne 'bruge en række forskellige midler til oprørsbekæmpelse, inklusive tåregas blandet med kemiske midler' for at rydde vores resterende ukrainske tropper inde i byen.

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Her til morgen sagde Zelnsky, at det indtil videre har vist sig umuligt at sige med sikkerhed, om russiske styrker brugte kemiske våben i Mariupol, og bemærkede, at efterforskere ikke har været i stand til at foretage en ordentlig undersøgelse i den belejrede by.

Men han krævede, at Vesten handlede uanset, og sagde, at hvis de ventede på bevis, ville det være for sent.

Moskva menes at forsøge at forbinde det besatte Krim med russisk-støttede separatistområder Donetsk og Lugansk i Donbas, og har belejret byen, der engang var hjemsted for mere end 400.000 mennesker. En stor del af byen er blevet jævnet med jorden.