Zelensky kommer med advarsel: En global fødevarekrise er tæt på

12/5/22 05:00

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Ukraines præsident Zelensky kommer med en nedslående advarsel.

Krigen i Ukraine har allerede nu haft store konsekvenser for både det ukrainske folk og resten af verden, særligt Europa. Nabolande har skulle håndtere en stor og pludselig strøm af flygtninge, inflationen er gået amok, særligt fordi produktionen af madolie og korn har fået svære ved at blive distruberet ud af havnene ud til Sortehavet.

De er nemlig blevet blokeret af Rusland. Og det får nu Ukraines præsident Zelensky, til at advare om en global fødevarekrise.

Han opfordrer derfor verdenssamfundet til at skride ind og gøre en ende på Ruslands blokade af de ukrainske havne, så landets eksport af blandt andet hvede, majs, byg og solsikkeolie kan genoptages igen. 

“For første gang i årtier er der ingen sædvanlig bevægelse i handelsflåden, ingen sædvanlig havn, der fungerer i Odesa. Det er sandsynligvis ikke sket i Odesa siden Anden Verdenskrig”, siger Zelensky ifølge The Guardian og tilføjer:

“Uden vores landbrugseksport er snesevis af lande i forskellige dele af verden allerede på randen af fødevaremangel. Og inden længe kan situationen blive direkte faretruende. Dette er en direkte konsekvens af russisk aggression, der kun kan overvindes sammen”.

Mandag blev Odesa ramt af flere russiske missiler.

En person blev dræbt og fem såret, da syv missiler ramte et indkøbscenter og et depot i Odesa, oplyser Ukraines væbnede styrker.