Zelensky om Putin: "Jeg tror ikke han bluffer"

27/9/22 08:48

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Præsident Zelensky er ret overbevist om, at Putins trussel om at bruge atomvåben ikke er for sjov.

I en ildevarslende advarsel til vestlige allierede sagde den ukrainske præsident Zelensky, at Putin kunne ende med at eksekvere sine atomtrusler.

Efter at have erobret dele af det østlige Ukraine ser russiske tropper nu ud til at være på bagkant, da ukrainske tropper er i gang med en vellykket modoffensiv.

Som svar meddelte Putin, at han ville mobilisere 300.000 reservister og truede også med atomvåben.

Da den ukrainske præsident blev spurgt, om han mener, at Putin bluffer på dette tidspunkt i krigen, sagde Zelensky til Face the Nation: "Måske var det var bluff i går. Nu kan det være en realitet."

"Lad os se på nutidig brug af atomvåben eller atomafpresning. Han målrettede og besatte vores atomkraftværk i byen Enerhodar. Han fortsætter sin afpresning i forbindelse med, at vi eksporterer elektricitet til Europa." tilføjede han og fortsatte:

"For nogle dage siden begyndte de [russere] at skyde mod et andet atomkraftværk. Atomkraftværket mistede alle vinduer og døre mv. Så han ønsker at skræmme hele verden. Det er de første skridt i hans atomafpresning. Jeg tror ikke, han bluffer. Jeg tror, ​​verden afskrækker den og rummer denne trussel. Vi er nødt til at blive ved med at lægge pres på ham og ikke lade ham fortsætte."

I en tv-transmitteret tale i sidste uge opfordrede Putin til udsendelse af 300.000 reservister og rejste udsigten til at bruge atomvåben "for at forsvare Rusland og vores folk."

Højtplacerede embedsmænd - EU's udenrigspolitiske chef Josep Borrell og NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg - har sluttet sig til præsident Zelensky for at give udtryk for bekymring over Putins brug af atomvåben og sagt, at Putins trusler skal tages "seriøst". Det skriver Express.

Ifølge Federation of American Scientists anslås Rusland at have omkring 6.000 atomsprænghoveder - det højeste antal i verden efter USA.

Både NATO og USA har beredskabsplaner på plads. Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan udsendte en ildevarslende offentlig advarsel og sagde, at "USA vil reagere beslutsomt", og "der vil være katastrofale konsekvenser for Rusland."