Zelensky: Rusland kontrollerer en femtedel af ukrainsk territorium

03/06/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Ukraines præsident siger, at russiske styrker har erobret 20 % af hans lands territorium.

Mest læste i dag

Zelensky henvendte sig til lovgivere i Luxembourg og tilføjede, at frontlinjen strakte sig over mere end 1.000 km. "Alle kampklare russiske militærformationer er involveret i denne aggression," fortalte han parlamentsmedlemmer via videolink.

Russiske styrker har intensiveret angrebene på byen Severodonetsk i den østlige Donbas-region. Det skriver BBC.

De britiske forsvarsmyndigheder siger, at Rusland har erobret det meste af byen og opnår "stabile lokale gevinster, muliggjort af en kraftig koncentration af artilleri".

Severodonetsk er den østligste by under ukrainsk kontrol, og regional guvernøren Serhiy Haidai sagde, at Rusland forsøgte at bryde igennem forsvaret i byen "fra alle retninger".

Han sagde dog, at ukrainske tropper udførte modangreb, "skubbede fjenden tilbage på nogle gader og tog adskillige fanger."

Intense gadekampe i byen havde hæmmet evakueringer, sagde han, og beskrev en sådan indsats som "ekstremt farlig".

I en videotale sent torsdag aften sagde Zelensky, at situationen i Donbas ikke havde ændret sig væsentligt den dag, men at ukrainere havde oplevet "en vis succes" i kampene i Severodonetsk.

Omkring 15.000 civile forbliver fanget i byen, og mange af dem søger ly på det massive kemiske anlæg Azot.

Onsdag meddelte præsident Joe Biden, at USA ville forsyne Ukraine med nye langrækkende missiler, der er i stand til at ramme mål på afstande på op til 70 km.

Kreml-talsmand Dmitry Peskov anklagede USA og dets allierede for bevidst at forlænge krigen og for at "hælde brændstof på ilden" med leverancerne.

Anbefalet til dig