Zelenskys krav: Vil mødes med Putin hvis dette opfyldes

25/05/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nogle krav skal være opfyldt, før den ukrainske præsident vil mødes med Putin.

Mest læste i dag

Siden krigen i Ukraine startede den 24. februar har man forsøgt sig med diplomatiske løsninger. Repræsentanter fra både Ukraine og Rusland har deltaget i møder, hvor man skulle prøve at finde en løsning på den anspændte situation.

Det lykkedes ikke da begge lande havde ufrivillige krav, som modparten ikke kunne gå med til at indfri. De to landes præsidenter har ikke mødtes med hinanden endnu, hvilket man for så vidt godt kan forstå.

Der har dog af flere omgange været talt om muligheden for, at de to kunne mødes. Nu løfter Ukraines præsident Zelensky sløret for de krav, han har før at et møde mellem ham og Putin kan komme på tale.

I en videotale til World Economic Forum i schweiziske Davos onsdag, siger Zelensky ifølge TV 2 at han kun vil tale direkte med Putin – og ikke via mellemmænd.

Derudover understreger han, at Rusland skal trække sine tropper helt tilbage til de positioner, de havde, inden invasionen startede 24. februar.

- Det kan være et første skridt i retning mod forhandlinger, siger han onsdag og tilføjer, at Ukraine vil blive ved med at kæmpe, indtil al ukrainsk territorie er vundet tilbage. 

Mandag udtalte Zelensky også, at han kun vil mødes for at diskutere en afslutning af krigen.

Skal man vurdere chancen for et møde ud fra den nuværende situation, så ser det ikke realitisk ud inden for nærmeste fremtid.

Det ligner ikke, at Putin har planer om at trække alle russiske soldater ud af Ukraine.

Det vil han blive nødt til at gøre, hvis han skal opfylde kravet om at have russiske tropper samme sted som før 24. februar.