Street food er det nye sort

Det populære street food-koncept ser ud til at være kommet for at blive. Med sit uhøjtidelige udbud af lækre retter fra hele verden har det virkelig vundet danskernes hjerter og mange spiser det jævnligt.

Det har dog ikke altid være sådan, at man lige gik ud og fik lidt mad i byen. Engang gik vi danskere ikke ret meget ud, så hvad ændrede på det? Her prøver vi at finde ud af, hvorfor street fooden er blevet så populær. Vi kommer også ind på konceptet food truck, som er en udløber af street fooden og som er på vej til at opnå popularitet, når vi danskere skal holde fest.

Fra luksus til hverdag

Kulturen i Danmark har ændret sig markant de sidste 20 år, når man kigger på folks brug af restauranter, cafeer mm. Tidligere var det kun ved specielle anledninger, at folk gik ud og spiste. Det var ofte for at fejre en speciel begivenhed som for eksempel en bryllupsdag, fødselsdag eller lignende. Midt i 1980’erne begyndte caféerne så at dukke op i gadebilledet. Det var hyggelige og ofte lidt uformelle steder, hvor man kunne mødes til en kop kaffe eller en frokost og en snak.

Med tiden udvidede caféerne deres menukort og serverede også aftensmad. Det var ofte billigere at spise på en café og ikke så højtideligt, som at få middag på en restaurant. Danskerne ændrede gradvis adfærd og spiste oftere og oftere på caféerne både til frokost og til aften. Vi blev vant til at gå ud at spise når, vi skulle mødes til en hyggelig aften med veninden eller vennerne og det var nu ikke noget, der krævede en speciel anledning. Kulturændringen blev godt hjulpet på vej af, at vi danskere fik en bedre økonomi og derfor kunne tillade sig denne luksus til hverdag.

Hvorfor er street food så populært?

Efter i en del år nu at have betragtet det som helt normalt at tage en tur på cafe og restaurant og få aftensmad med venner og familie var det spændende, da det nye street food koncept dukkede op. Man kan sige at street food understøtter den dyrkelse af individet, der har været fremtrædende de seneste år. Ingen behøver at gå på kompromis. På et street food marked kan alle i et selskab nemlig vælge lige det, de gerne vil have.

Vi slipper ganske enkelt for diskussioner om, hvilken slags restaurant vi skal tage på. Vi kan spise mad fra flere verdensdele og stadig spise sammen. Derudover passer den lidt rå og upolerede stil, som præger mange street food markeder godt ind i tidens uformelle do-it-yourself strømning. Vi sidder gerne på uens stole ved gamle plankeborde eller på hjemmesnedkererede møbler af gamle paller, fordi det giver os en følelse af, at vi ikke er styret af materialiteten og den polerede overflade. Street food stederne sætter sig ud over den eksisterende perfektionstrend ved at skabe en ny, som gør det uperfekte in.

Food trucks er også populære

Et andet koncept, der tager sit udspring i street fooden er de såkaldte food trucks. Det er en lille lastbil, der indrettes med et køkken. På et street food marked består nogle af madboderne af sådanne food trucks. Men det nye er, at man også kan bestille en food truck til at komme og lave mad til en fest, et firmaarrangement, en event osv.

Ønsker man for eksempel at overraske sine gæster med en anderledes natmad end den traditionelle aspargessuppe, eller hvis det går højt en pølsevogn, kan man leje en food truck med for eksempel lækker thailandsk mad eller det engelske fish’n’chips. Udvalget af mad er meget stort og det er derfor let at finde en madtype, der vil passe til selskabet uanset karakteren af det.
Læs eventuelt mere om Food trucks hos Tastytown – Se hjemmesiden her.

 

Læs også