Her er champagne til HELE nytårsmenuen!

Foto: Shutterstock

Champagne. Karen Blixen kaldte denne gudedrik for ”skum”. Winston Churchill drak efter sigende to flasker Pol Roger om dagen, og James Bond havde naturligvis sit eget favoritbrand, Bollinger.

Af Martin Nordkvist, vinekspert og forfatter til bøgerne 'Om vin og mad og hvad der virker' og den kommende 'En slankebog til mænd'. Bøgerne kan købes hos Saxo.

Champagne er bare noget særligt, og nej, det er ikke det samme at drikke andre mousserende vine. Enkelte andre bobler smager måske næsten af champagne, men også kun næsten. Det kan måske lyde snobbet, men jeg holder faktisk meget af både cava og cremant - det smager bare ikke af ægte champagne fra Champagne-området i Frankrig.

Jordbund og druesorter

Det handler blandt andet om, at den kridtholdige jordbund i Champagne er med til at give druerne en helt særlig smag og karakter. Og druerne, hovedsageligt af sorterne chardonnay, pinot noir og pinot meunier, med denne særlige champagnekarakter er fundamentet for at skabe vaskeægte luksus-skum, som ikke engang Alexis Carrington kunne modstå.

Fra Daisy til nytårsbrag

Champagne kan sagtens favne en hel nytårsmenu, det kræver bare tilstrækkeligt med forskellige flasker. Det bliver måske lidt voldsomt med fire flasker til menuen, én til talen og én til kransekagen hvis man kun er to personer, så inviter et par venner, du plejer at se ofte, og gå så all in på bobler til den vigtigste nytårsaften i nyere tid – skiftet fra corona til post-corona.

Sådan gør du

Det er vigtigt at tænke i progression, druesammensætning og sødmegrad, uanset hvilken vinmenu, du skal lave. Her kommer et fool proof oplæg til en champagnevenlig nytårsmenu med opskrifter:

Nytårstalen:

Hummer-hotdogs

Champagne NV brut (gerne en fyldig version), serveringstemperatur 5-7 grader.

Forret:

Rimmet torsk med syltet hokkaido og hytteostcreme

Champagne blanc de blancs, serveringstemperatur ca. 8 grader.

Mellemret:

Kammuslinger med brunet sojasmør og blomkålspuré

Champagne blanc de noirs, serveringstemperatur ca. 8 grader

Hovedret:

Kalvemørbrad med fennikel, jordskokker og brombærsauce

Champagne rosé, serveringstemperatur 8-10 grader. Tip: Åben champagnen ved køleskabstemperatur og lad den temperere 15 minutter på køkkenbordet. Så er der mindre risiko for, at den bruser over ved åbningen.

Dessert:

Marcipanlasagne med pocherede pærer

Champagne demi sec, serveringstemperatur 5-7 grader.

Fortsæt med denne champagne til kransekagen, eller køb to forskellige demi-sec champagner til henholdsvis dessert og kransekage.

Vælger I at være et meget lille selskab, kan en champagneprop holde boblerne rimeligt friske til dagen efter – så er der for alvor mulighed for at starte 2021 med manér!

Rigtig godt nytår!

 

 

Læs også