Lækkert og billigt: Sådan laver du indisk dahl

Foto: Shutterstock

Dahl er en grundpille i det indiske køkken og de seneste år er den steget i popularitet - her får i den nemmeste opskrift på Dahl

Dahl er en vegetarisk suppe eller grød, som har opnået stor popularitet ved især studerende, hvor madbudgettet er lavt, men Dahl er faktisk en lækker ret, som er god til aftensmad eller snack.

Ingredienser

  • 4 dl. Røde linser
  • 8 dl. Vand
  • 2 håndfulde hvidkål, snittet groft
  • 1 stk. Hakket løg
  • 3 fed hakket hvidløg
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 dåse kokosmælk
  • 2 tsk. Grøntsags boullion - 2 tsk svarer til 1 terning
  • 1 tsk. Chilipulver - eller mere, hvis du har lyst
  • 2 tsk. Gul karry
Læs også

Lækre vafler på tre måder

Fremgangsmåde

  1. Kom alle ingredienserne i en gryde. 

  2. Kog op og lad det simre i mindst 30 minutter. Rør rundt undervejs. 

  3. Server med yoghurt og naanbrød
 

Historien bag

Dahl (også stavet daal, dail, dhal, dal]) er et udtryk, der bruges i det indiske subkontinent til tørrede, rengjordte bælgfrugter, atlså linser, ærter og bønner. Udtrykket bruges også til forskellige supper tilberedt med disse bælgfrugter som hovedingrediens. Dahl er blandt de vigtigste madretter i sydasiatiske lande og udgør en vigtig del af køkkenerne i det indiske subkontinent.

Den mest almindelige måde at tilberede dahl på er i form af en suppe, hvor løg, tomater og forskellige krydderier kan tilsættes. Skallen på bælgfrugten kan være fjernet, men er det ikke altid. Næsten alle typer dal findes i tre former:

  1. Uden skaller eller sabut (hvilket betyder hele på hindi), f.eks. Sabut urad dal eller mung sabut
  2. Skåret over, med skaller på begge halvdele, kaldes chilka (hvilket betyder hud på hindi)
  3. Rengjordte og uden skaller (betyder vasket på hindi)

Dahl spises ofte med fladbrød som naan eller med ris. Den senere kombination kaldes dal bhat på Nepali, Bengali og Marathi. Derudover er visse typer dal stegt og saltet og spist som en tør snack, og en række krydrede snacks fremstilles ved at stege en pasta lavet af gennemvædet og malet dal i forskellige kombinationer, hvortil krydderier og nødder kan tilføjes.

Læs også

Lynhurtigt hjemmebag: Lækre chokolademuffins med kun tre ingredienser