Mystiske frø dumper ind ad brevsprækken: Nu er de blevet undersøgt

22/12/20 08:16

Christian Granhøj Skouboe

Sådan ser nogle af småpakkerne med frø ud. Foto: Washington State Department of Agriculture
Efter at have gennemført de første tests af de frø, som mange danskere har fået ind ad brevsprækken, melder Landbrugsstyrelsen nu ud.
Siden den tidligere sommer har borgere i Danmark og en lang række andre lande modtaget mystiske småpakker med frø, som de ikke nødvendigvis har bestilt. Frøene stammer typisk fra Kina.   Der er formentlig tale om en så kaldet Brushing scam, der påvirker salgstal ved internethandel. De første frø er ved at blive testet i et laboratorium, og de første indikationer viser, at der kan være GMO i frøpakkerne. De vil nu blive testet yderligere for at verificere resultatet og for at undersøge, hvorvidt selve frøene er genmodificerede.

Hvis du alligevel har modtaget eller modtager en småpakke med frø, skal du undlade at så frøene ud, anmelde det til Landbrugsstyrelsen og gerne destruere dem for eksempel ved at brænde dem som småt brændbart.

"De første tegn fra laboratorietesten tyder på, at der kan være GMO i nogle af frøpakkerne. Vi er i fuld gang med undersøge frøet yderligere, fordi det kan skyldes bakterier i posen. Vi forsøger også at undersøge hvilke slags frø, der er tale om, men da der er meget svamp på de fleste frø, er det vanskeligt at finde ud af," siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær i en pressemeddelelse.  

Enhedschefen advarer desuden imod, at danskerne planter frøen ud i haven. 

"Med de første indikationer på GMO er stadig vigtigt, at man ikke sår frøene ud i for eksempel haven. I stedet skal man anmelde det til os og gerne destruere indholdet for eksempel ved at brænde det som småt brændbart. Hvis man er i tvivl, hvordan man gør det, kan man kontakte os. Indtil videre har vi i importkontrollen tilbageholdt cirka 17.000 småpakker med frø, der er importforbudte i EU uden et plantesundhedscertifikat."

Generelt er det meget få danskere, som har kontaktet Landbrugsstyrelsen, omkring modtagelse af småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Det kan skyldes, at de fleste frø, som kommer fra for eksempel Kina eller andre lande uden for EU og ikke følges af et officielt udstedt plantesundhedscertifikat fra afsenderlandet, bliver konfiskeret ved indgangen til EU.

Køb dansk eller europæisk

Den 14. december 2019 indførte EU nye importregler, der betyder, at frø, planter, frugter og grøntsager skal ledsages af et såkaldt officielt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande udenfor EU. For visse planter er der desuden krav om, at Landbrugsstyrelsen skal udføre importkontrol.

"Vores råd er altid, at man køber kontrolleret frø og planter fra Danmark eller EU-lande. Ikke godkendte frø kan medføre ulovlig import af invasive arter, forekomst af GMO, alvorlige frøbårne sygdomme, som ikke ønskes i Danmark såvel som i EU. Hvis man absolut ønsker frø fra lande uden for EU, skal man sikrer sig, at der er et officielt plantesundhedscertifikat med. Og det er i rigtig mange tilfælde ikke rentabelt, når der er tale om små mængder frø eller planter. Hvis du er i tvivl, så lad hellere være," siger Kristine Riskær.

Et plantesundhedscertifikat garanterer, at frøene eller planterne er af arter, der ikke er uønskede eller direkte forbudte at indføre i EU, og at de har været undersøgt af officielle plantesundhedsmyndigheder. Dermed er risikoen for at bringe frøbårne sygdomme og syge planter ind i Danmark væsentligt nedsat. For selvom en plante eller et frø kan se harmløst ud, kan der være skadelig virus og svampe mm., som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje.

Gør dette, hvis du får en mystisk småpakke med frø, som du ikke selv har bestilt

  • Gå ind og anmeld her.
  • Upload gerne billede af emballage og frø.
  • Så ikke frøene ud, hvis du ikke kender deres art, oprindelse og plantesundhedstilstand.
  • Frøene bør destrueres for eksempel ved at brænde dem som småt brændbart, komme dem i mikrobølgeovnen eller ved at koge dem i 10 minutter.
  • Hvis du er i tvivl om, hvordan du destruerer eller anmelder frø, som du ikke selv har bestilt, kan du kontakte Landbrugsstyrelsens kundecenter på 33 95 80 00.