Ni gode råd: Sådan laver du de perfekte pandekager

Foto: Shutterstock

Tirsdag er det officielt pandekagedag, derfor vil duften af pandekager nok brede sig i mange danske hjem. Konditoren Chris Bernard giver sine råd til de perfekte pandekager.

Konditoren Chris Bernard, der har over 20 års erfaring i Michelinkøkkener over alt i verden, har delt sine bedste tricks til den perfekte pandekage med Dailymail.  

Lige meget om du er mest til de tykke amerikanske pandekager, eller de klassiske dansk pandekager, deler Chris her sine bedste tips til at imponere dine venner og familie i morgen.

Læs også

Dåsetomater trækkes tilbage: Kan indeholde metalstykker

Giv din dej et hvil

Du skal altid lade din dej hvile. Chris anbefaler at man lader dejen stå i mindst 30 minutter, ellers får man pandekager der er seje at tykke. 

Madlavning herunder bagning er en videnskabelig process, og man bliver nødt til at lade ingredienserne gennemgå den kemiske reaktion efter man har blandet dem.

Si din dej

En god pandekage starter med en blød og cremet dej. Når man blander ingredienserne, skal man starte med at blande de våde ingredienser i en seperat skål og tilføje en smule salt. 

Derefter tager man en større skål og sier melen inden man blander de to skåles indhold. Når de blandes, skal man bruge et piskeris og piske ind til man har en glat dej. For at være helt sikker på, at ens dej er klumpfri, kan man give den en ekstra tur igennem sien. 

Din dej virker måske lidt tynd, men frygt ikke! - Det er meningen at dejen skal være tynd og cremet. 

Brug en non-stick pande

Det burde ikke være nødvendigt at sige det, men brug en non-stick pande for ellers vil dine pandekager højst sandsynligt blive et klumpet rod i bunden af panden. 

Hvis man bruger en non-stick lav stegepande, sætter den over på mellemvarme, tilføje smør og lade det smelte før man putter en portion dej. Og så handler det om at være tålmodig! 

 

Lad dejen begynde at boble 

Mange mennesker vender pandekagen så snart den begynder at blive fast, men man får det bedste resultat, hvis man venter og lader dejen begynde at boble før man vender.

Det at vende en pandekage kan skabe en smule panik, men hemmeligheden bag at vende pandekager er ret simpel. Man skal vente til at pandekagens kant er brun og sprød og toppem er begyndt at boble i et minuts tid.

Drop paletkniven  

En paletkniv kan af og til få din pandekage til at knække mens man vender den, eller skabe foldninger i kanten. I stedet for at bruge en paletkniv, så vend din pandekage i luften. Hvis du holder panden lidt på skrå kan man hurtigt vende pandekagen ind over sig selv, så den kan bage på den anden side.

De bedste råd er at holde panden på samme måde som hvis man laver en wokret og vender grøntsagerne over sig selv. Hold panden med selvtillid og brug en hurtig bevægelse til at vende pandekagen. 

Prøv rismel

Hvis man vil have en lægger glutefri og vegansk pandekageopskrift uden at gå ned på smag, anbefale Chris at man laver sin dej med rismel i stedet for almindelig mel. 

I stedet for alminelig sukker kan man tilsætte brun farin som vil give en masse smag, og bruge bagepulver sammen med mandel- eller soyamælk for at få den rigtige tekstur.

Brug olivenolie

For at lave en klassiske fransk crêpe, skal man bruge en lavsidet pande og sikre sig at panden er meget varm når dejen tilføjes. Det sørger for at dejen bliver ligegligt stegt og giver en lækker gylden farve.

Hemmeligheden bag den bedste crêpe er at give den en smule oliven olie. Det giver en klistret tekstur, og hvis man derudover tilsætter en smule vanilie så imponere man virkeligt sine gæster.

Tilsæt et aromatisk twist

Hvis man gerne vil skabe en endnu mere aromatisk pandekage kan man tilføje nogle tørrede krydder - for eksempel rosmarin. Gør man det, skal man sørger for, at det bliver balanceret med sukker. Det vil også sørger for at aromaen bliver i dejen og giver smag.

Pas på bærrene 

Det sidste tip er aldrig at putte friske bær direkte på panden mens pandekagen steger. Det vil kun få dit bær til at blive til en varm grødet klat. 

I stedet kan man tilføje bærrene som fyld eller topping når pandekage er stegt og serverer dem med fx nutella eller sukker og syltetøj. 

Læs også

Venter du på penge tilbage i skat? Denne dag kan du tjekke din årsopgørelse