Sådan laver du let en lækker cheesecake

20/04/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
Vidste du at Cheesecake slet ikke stammer fra USA? De fleste af os kender det som New York Cheesecake, men den kommer faktisk fra både Grækenland og England.

Mest læste i dag

Indgredienser

Bund:

  • 120 g. digestive
  • 60 g. smør

Fyld:

  • 200 g. naturel flødeost
  • 2,5 dl. piskefløde
  • 3 spsk. flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. citronsaft
  • 3 blade husblas

Fremgangsmåde

Bund:

  1. Knus digestivekiksene (Du kan putte dem i en plastikpose og slå med noget tungt).
  2. Smelt din smør og bland smør sammen med de smuldrede digestive kiks.
  3. Find en springform frem. Placer den på en helt flad tallerken (du skal ikke bruge selve bunden fra springformen, da tallerkenen fungerer som bund).
  4. Pres din kikseblanding godt ned i bunden af springformen.

Ostefyld:

  1. Start med at lægge 3 stk. husblas i blød i koldt vand.
  2. Bland flødeost, flormelis og vanilje og rør det godt sammen.
  3. Pisk din fløde stiv og vend den forsigtigt i flødeostblandingen.
  4. Når din husblas er udblødt, så placerer du det i en lille gryde sammen med 1 spsk. citronsaft. Tænd for varmen på komfuret og rør rundt i blandingen, indtil husblassen er smeltet.
  5. For at sænke temperaturen en smule på den opløste husblas, blandes 2 spsk. af flødeost/flødeskumsblandingen over i det opløste husblas. Dette røres godt ud, så der ikke er nogen klumper.
  6. Herefter hældes hele den opløste husblas sammen med den resterende blanding af flødeost/flødeskum. Rør det hele sammen forsigtigt med en dejskraber.
  7. Når det hele er en ensartet blanding, så hælder du din osteblanding ovenpå kiksebunden.
  8. Sæt din ostekage på køl i minimum 4-5 timer, men gerne natten over.
  9. Inden du serverer kagen, så skær med en kniv hele vejen rundt i kanten, inden du løsner springformen, så du får et pænt resultat.
  10. Pynt med forskellige bær, chokolade kugler/flager eller lige det du har lyst til

Cheesecakens historie

Cheesecake har en lang historie, og kommer ikke oprindeligt fra USA, som mange ellers tror. Helt tilbage til oldtidens Grækenland blev der efter sigende serveret ostekage ved de Olympiske Lege. Siden hen kom den til Romerriget, da de erobrede Grækenland, og blev derefter spredt til hele Europa. Den moderne, ubagte cheesecake er til gengæld en amerikansk opfindelse.

En mere moderne version findes i Forme of Cury, en engelsk kogebog fra 1390. På dette grundlag har kokken Heston Blumenthal hævdet, at ostekagen er en engelsk opfindelse.

Det engelske navn cheesecake er kun blevet brugt siden det 15. århundrede, men cheesecake udviklede sig ikke til sin moderne form før et sted omkring 1700-tallet. Europæere begyndte at fjerne gær og tilføjede slagne æg til ostekagen i stedet. Da den overvældende gærsmag er væk, smagte resultatet mere som en dessertbehandling.

Moderne kommerciel amerikansk flødeost blev udviklet i 1872, da William Lawrence fra Chester, New York, mens han ledte efter en måde at genskabe den bløde, franske ost Neufchâtel ved en fejltagelse kom på en måde at fremstille en "uåben ost", der er tungere og cremet; andre mejeriere kom med lignende kreationer uafhængigt.

Anbefalet til dig