5 geniale råd: Sådan får du flest kilometer ud af hver eneste dråbe brændstof

03/04/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
I disse dyre tider gælder det i den grad om at spare, hvor der spares kan.

Mest læste i dag

Medmindre man ikke har en bil (eller har en el-bil) eller virkelig ikke bekymrer sig om, hvad ting koster, så har man nok lagt mærke til, at priserne på blandt andet diesel og benzin er steget i løbet af det sidste års tid.

Priserne var i forvejen høje grundet flere års krise på grund af coronapandemien, men de tog endnu et spring som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Herunder har vi derfor samlet gode råd til, hvordan man kan køre længere på literen:

1 - Tænk over din kørsel

Man kan spare overraskende meget brændstof, hvis man tænker lidt over sin kørsel. 

Det vil for eksempel sige, at man ikke trykker speederen i bund for at nå op til et rødt lyskryds, hvor man alligevel skal bremse og holde helt stille, før man skal accelerere igen. 

Som tommelfingerregel skal man undgå at accelerere og bremse voldsomt og i stedet forsøge at time sin ankomst ved lyskrydset med et grønt lys, da især acceleration 'koster' meget brændstof.

Unødvendige accelerationer kan således ifølge Lifehacker koste op til 30 procent ekstra brændstof, hvis man kører på lande- og motorvej, og helt op til 40 procent, hvis man kører i byen. 

Ét godt trick til at få styr på sin acceleration er, at stille en skål med vand i bilen. Spar penge på din kørsel ved at læse mere om det her

2 - Sluk bilen

Det er måske logisk, men alligevel er der mange, som ikke gør det. 

Når man for eksempel holder stille og venter på sin mad i en 'drive-through' eller holder og venter på en ven, som skal køre med, så kan man lige så godt slukke bilen fremfor at holde i tomgang. 

Det er både godt for pengepungen og miljøet. 

3 - Hold din bil i god stand

Én af de nemmeste måder at spare brændstof på er, at køre en tur hen til den lokale tankstation og undersøge, om der er nok luft i bilens fire dæk. 

Er der ikke det, er det nemlig ikke kun en ulempe i forhold til sikkerheden og komforten i bilen, det kan også mindske bilens brændstofforbrug med op til tre procent. 

Det lyder måske ikke af vanvittig meget, men i forhold til at løsningen er både gratis og hurtig, så vil det næste være dumt ikke at tjekke. 

Det er generelt en god ide at sørge for, at bilen er i ordentlig stand - både af hensyn til sikkerheden, bilens levetid og brændstofforbruget. 

4 - Fjern tagboksen

Det kan måske være fristende bare at lade tagboksen, cykelstativet eller noget helt tredje blive på bilen fremfor at tage det af, da det godt kan være en lidt besværlig proces.

Især tagbokse er dog en ting, som koster på brændstofkontoen, da de kan få bilen til at køre helt op til fem kilometer mindre på literen. 

5 - Drop ekstra vægt

Ligesom at tagbokse og lignende giver en højere brændstofregning på grund af vindmodstanden, så giver ekstra vægt i bilen også en større regning. 

Det er derfor en god ide at overveje, om det virkelig er nødvendigt at køre rundt med den 10 kilo tunge værktøjskasse, de tre rammer sodavand eller det sportsudstyr, som stadig ligger omme i bagagerummet. 

At fjerne bare 45 kilo vægt fra bilen kan nemlig spare én procent af bilens brændstofforbrug.