5 gode råd inden du låner penge

23/03/2021

Jonas Chan

Der er mange ting at holde styr på, hvis du er i gang med at ansøge om et lån. Vi giver dig derfor 5 gode råd, som hjælper dig i jagten på at finde det billigste tilbud.

Mest læste i dag

Har du svært ved at overskue lånemarkedet? Du er langt fra den eneste. Der er mange informationer og begreber, som er svære at forstå for mange danskere. Yderligere er antallet af långivere, der tilbyder forbrugslån steget over de seneste par år. 

Derfor bliver det kun vigtigere, at du danner dig et overblik, så du ikke ender med et dyrt lån, når du ansøger om at låne penge. Vi giver dig her 5 gode råd, som hjælper dig på vej mod et billigt lån. 

Lav et budget 

Det er væsentligt, at du har styr på din privatøkonomi, inden du optager et lån. På den måde minimerer du nemlig risikoen for at få en ubehagelig oplevelse. Derfor er det altid godt at lave et budget. 

Det vigtigste er, at du har styr på din månedlige indtægt, dine faste udgifter og eventuelle gældsposter. Her er en vigtig indikator dit rådighedsbeløb, som du finder ud af, når du trækker dine månedlige faste udgifter fra din månedlige indtægt. Når du har udregnet dit rådighedsbeløb, ved du, hvor meget du kan betale af på et lån.

Få styr på relevante begreber 

Der findes flere forskellige begreber, som du bør kende til, hvis du ønsker at låne penge. Vi samler her nogle af vigtigste for dig.

Uanset om du ansøger om et forbrugslån, samlelån, privatlån eller en af mange andre typer, er det vigtigt, at du kender til følgende begreber:

  • Lånebeløb: Det ønskede beløb du vil låne
  • Løbetid: Antal måneder eller år du ønsker at afvikle gælden over
  • Månedlig ydelse: Det beløb du skal betale af hver måned
  • Renten: Prisen for at låne penge
  • Etableringsomkostninger: Omkostninger i forbindelse med oprettelse af lånet
  • Administrationsgebyr: Et månedligt gebyr der betales til långiver
  • ÅOP: Den årlige omkostning i procent er en beskrivelse af de samlede omkostninger, renter og gebyrer, der påløber et lån på et år - udtrykt i procent
  • Samlet beløb: Det beløb du ender med at betale, når lånet er betalt tilbage

Der er specielt to af ovenstående begreber, du bør være opmærksom på: ÅOP og det samlede beløb, du ender med at betale tilbage. Mange kan hurtigt blive lokket af en billig rente og glemmer derfor at kigge på ÅOP’en, som også inkluderer alle de andre udgifter, der er forbundet med lånet.

Indhent lånetilbud fra flere långivere 

Med alle de långivere, der findes på markedet lige nu, bør du indhente personlige og konkrete tilbud fra flere af dem, inden du beslutter dig for det endelige lån. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare. Men det bliver hurtigt en tidskrævende opgave at skulle ansøge hos hver enkelt bank og efterfølgende sammenligne alle tilbud.

LendMe har heldigvis gjort denne proces nem, sikker og overskuelig. Du behøver nemlig kun at udfylde 1 ansøgning for at modtage personlige lånetilbud fra flere banker.

Overvej en medansøger 

Hvis du vælger at tilføje medansøger, øger du sandsynligheden for at blive godkendt. Du vil i mange tilfælde også få tilbudt en bedre rente, hvis du har en medansøger. Hvis du er gift eller samlevende, vil det oplagte være at søge sammen din partner.

Udover at personen skal være fyldt 18 år, er der ikke nogle krav til, hvem din medansøger skal være. Det vil sige, at det både kan være en ven eller et familiemedlem. Personen skal selvfølgelig have en indtægt. Derudover gavner det heller ikke, hvis han eller hun er registreret som dårlig betaler.

Undgå at sammenligne pære og bananer 

Hvis du vælger at ansøge hos de enkelte banker, er det vigtigt, at udgangspunktet for dine tilbud er det samme, når du skal til at sammenligne dem. Det bliver hurtigt svært at sammenligne 100%, hvis eksempelvis løbetiden ikke er den samme på alle dine lånetilbud, eller hvis en långiver tilbyder de første 30 dage rente og gebyrfrit.

LendMe gør det også nemt og overskueligt at sammenligne alle dine lånetilbud. Alle lån som er indhentet via LendMe bliver nemlig stillet ens op, så sammenligningsgrundlaget er ens. Det gør det nemt at vælge det billigste lån.