Danske Bank i grim landsretssag: De er pist væk

19/09/2023

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Danske Bank er hevet i Østre Landsret grundet en alvorlig sag.

Mest læste i dag

Østre Landsret har udstedt en skarp ordre til Danske Bank om at udlevere afgørende notater og rapporter som en del af en igangværende erstatningssag vedrørende hvidvaskskandalen.

Men det, der skulle have været en opklarende øjeblik, har i stedet kastet endnu en skygge over bankens allerede plettede rygte.

Det skriver Presse-fotos.dk via. Berlingske.

I en pludselig og mystisk vending er flere af de nøglemæssige dokumenter, som tidligere har indgået i bankens egen intern undersøgelse af sagen, blevet rapporteret som forsvundet. Berlingske rapporterer, at Danske Bank har meddelt, at de ikke længere kan finde disse dokumenter.

Dokumenterne, som investorerne påberåber sig, skulle have afsløret, hvor meget topledelsen i Danske Bank vidste om omfanget af hvidvaskningsskandalen. Investorer hævder, at bankens ledelse burde have informeret aktionærerne langt tidligere end de rent faktisk gjorde.

Ét af de centrale dokumenter, der er forsvundet i tågerne af denne affære, er et internt notat, der angiveligt var sendt til den tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen.

Dette notat angiveligt informerede om en bekymrende henvendelse fra en udenlandsk korrespondentbank i 2015, der advarede Danske Bank om uregelmæssighederne i deres estiske filial.

Mysteriet om dette forsvundne notat forværres ved, at det tidligere var blevet nævnt i bankens egen undersøgelse, gennemført af advokatfirmaet Bruun & Hjejle. Nu er det dog som sunket i jorden.

Hvidvaskskandalen, som først blev afdækket i 2017 af Berlingske, afslørede, at omkring 140 milliarder kroner ulovligt blev ført ud af Rusland gennem Danske Banks estiske filial i perioden fra 2010 til 2014. Denne skandaløse affære har allerede kostet banken dyrt i bøder og tabt tillid.

Det pludselige forsvinden af nøglemæssige dokumenter kan kun tilføje brændstof til ilden i en skandale, der allerede har haft ødelæggende konsekvenser for Danske Bank. Spørgsmålet om, hvad der skete med de forsvundne dokumenter, og hvilken rolle de spillede i bankens interne efterforskning, forbliver ubesvarede gåder i en sag, der har rystet den danske finansverden og udfordret tilliden til bankens ledelse.

Anbefalet til dig