Disse tre ting får danskerne til at blive mest bekymrede for privatøkonomien

Af: Lucas A

|

23/07/2025

Penge
Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock
Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock
Selv om presset fra de høje renter og priser på både Danmarks og danskernes økonomi er lettet, er mange danskere fortsat bekymrede for fremtiden.

Lige nu læser andre også

De seneste års udfordringer med høj inflation og høje renter er efterhånden overstået, og presset er ved at være lettet på danskernes økonomi.

I dag er det godt hver syvende, der oplever at have en presset økonomi. Det er en forbedring i forhold til sidste år, hvor lige knap hver femte var presset på deres privatøkonomi.

Alligevel er der fortsat et stykke vej til, at situationen er som før, inflations- og rentechokket ramte dansk økonomi. Inden da var det godt hver tiende, der havde en presset økonomi.

Sådan skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse, hvor de stadig peger på et par faktorer, der fylder meget for danskerne.

”Dansk økonomi har vist sig robust med god vækst, fortsat stigende beskæftigelse og lav arbejdsløshed. Det er en af hovedårsagerne til, at lønniveauet er steget betydeligt over de seneste tre år –så meget, at lønningerne på det private arbejdsmarked nu har indhentet de seneste års store prisstigninger. Mange oplever altså at have genvundet deres købekraft efter nogle år, hvor den har været stærkt udfordret.”, siger Niels Arne Dam.

Bekymring for prisstigninger og Trump

På trods af den gunstige økonomiske situation er der fortsat en del danskere, som er bekymrede for fremtiden. Det viser sig både i forbrugertilliden og i den seneste undersøgelse fra Epinion foretaget for Finans Danmark.

Her svarer en ud at ti, at de er bekymrede for deres økonomi i det kommende år. Og blandt dem, der er bekymrede, siger godt to ud af tre, at risikoen for stigende priser og/eller renter er i top-3 over deres største bekymringer, og for en tredjedel er det deres primære bekymring.

”Det er nyt. Før inflationskrisen ramte os i 2022, har vi ikke set, at forbrugerne bliver bekymrede for deres egen økonomi, selv om der er modvind i samfundsøkonomien,” siger Niels Arne Dam. 

Inden 2022 opfattede danskerne økonomien som robust med både stabile priser og lave renter, så langt øjet rakte. Men de seneste års har udvikling gjort dem opmærksomme på, at hverken lav inflation eller lave renter er noget, vi kan tage for givet. 
”Det tyder på, at danskerne er bekymrede for, at den nye, mere usikre virkelighed, vi står i, vil føre til højere inflation og renter, som de for nylig oplevede un-der inflationskrisen. Store stigninger i forbrugerpriserne rammer jo alle,” siger Niels Arne Dam.

”At det især er bekymringer om inflation, der tynger danskerne, kan også hænge sammen med, at deres gennemsnitlige opfattelse af inflationen er en del højere, end den faktisk er. Mange husker, hvad de betalte for deres varer i supermarkedet for bare 3-4 år siden og synes, at prisen på forbrugsvarerne er steget meget og fortsat gør det, når de sammenligner med prisstigningerne på andre varer”, siger Niels Arne Dam.

Også Trump og hans politiske beslutninger fylder i danskernes bekymringer. Knap halvdelen svarer, at det er i top-3. Samtidig kan vi også se, at forbrugertilliden igen har taget et markant dyk efter udfaldet af det amerikanske præsidentvalg – og det skyldes i høj grad tilliden til dansk økonomi. 

Anbefalet til dig