Ekspert advarer: Derfor kan økonomisk krise være på vej

10/05/2022

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Det er hverken krigen i Ukraine eller de stigende benzinpriser, der er årsag til en potentielt kommende økonomisk krise.

Mest læste i dag

Der er rigtig mange danskere, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen i denne tid. Der har nemlig været prisstigninger på tværs af en lang række områder – og det ser ikke ud til, at det er slut endnu.

Blandt andet har der været store prisstigninger på både fødevarer, brændstof, samt el og varme. Det er noget, som et stort antal danskere har kunne mærke på økonomien, da de månedlige udgifter er steget med adskillige tusinde kroner.

Til trods for dette, er det ikke krigen i Ukraine eller de stigende benzinpriser, der er årsagen til, at vi indenfor de kommende et til to år kan se ind i en økonomisk krise. Sådan lyder det fra Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Ifølge Ekstra Bladet fortæller han, at der er et helt særligt problem, der er langt mere alvorlig, end både krigen i Ukraine og stigende benzinpriser. Hvad der især kan have stor indflydelse på den danske økonomi, er nemlig den høje inflation, lyder det fra ham.

"Den største risiko for en økonomisk krise er den høje inflation, der er i den vestlige verden i øjeblikket. Det er man simpelthen nødt til at gøre noget ved, og det er derfor, man sætter renten op," siger han.

Han påpeger, at den høje inflation er et tydeligt tegn på, at tingene går for stærkt. Derfor bliver man nødt til at hæve renten, da man dermed vil kunne lægge en dæmper på efterspørgslen.

Las Olsen mener, at man er kommet for sent i gang med at dæmpe økonomien. Derfor spår han også, at der er en risiko for, at der kan blive udløst en økonomisk krise i løbet af det næste år.

Årsagen til, at man dog ikke skal være bekymret for, at en økonomisk krise bryder ud i morgen er, at der i Danmark er en meget lav arbejdsløshed. Skal det udvikle sig til en økonomisk krise, vil det forudsætte, at arbejdsløsheden stiger.

Anbefalet til dig