Kontanter spiller stadig en rolle
Selvom digitale betalingsmetoder som betalingskort og mobilbetalinger vinder frem, er kontanter stadig en del af danskernes hverdag - især i landkommuner.
Ifølge Danmarks Nationalbanks seneste borgerundersøgelse sker 11 procent af alle betalinger fortsat med kontanter.
Det er et markant fald siden 2017, hvor tallet var 23 procent, men kontanter forbliver en vigtig betalingsform for visse grupper og i bestemte områder.
Det skriver DR.
I regioner med mange landkommuner ser Nationalbanken en tydelig tendens til, at kontanter bliver brugt hyppigere end i de mere bynære områder. Marcus Clausen Brock, betalingsspecialist ved Nationalbanken, forklarer, at både unge og ældre bruger kontanter, selvom det måske forventes, at det primært er ældre, der holder fast i de fysiske penge.
"Man kunne måske have tænkt, at de ældre bruger kontanter mere end resten af befolkningen, men det ser vi altså ikke i undersøgelsen," siger Marcus Clausen Brock.
En væsentlig udfordring for mange danskere er dog de digitale betalingsløsninger.
Professor Jonas Hedman fra CBS påpeger, at mindst en halv million danskere kæmper med digitale systemer som MitID. "De forstår ikke logikken," forklarer han og understreger, at der er behov for at gøre digitale løsninger mere tilgængelige for alle. I et forsøg på at imødekomme disse udfordringer er CBS i gang med at udvikle en stemmestyret betalingsapp i samarbejde med SUMH, et tysk designfirma og Finans Danmark.
Trods det digitale pres forventer Danmarks Nationalbank ikke, at kontanter forsvinder helt fra samfundet. De håndgribelige egenskaber ved kontanter værdsættes stadig af mange borgere, og der er ingen planer om at gøre Danmark helt kontantfri.