Har du nogensinde spekuleret på, hvordan ændringer i skattesystemet påvirker din pengepung? Med den nyligt vedtagne skattereform, som blev en realitet i slutningen af sidste år, ser det ud til, at en bred vifte af danskere kan se frem til en tykkere tegnebog.
Det skriver B.T.
Fra den travle kontorarbejder til den tålmodige pensionist, skattereformen tegner et billede af en fremtid, hvor flere danskere kan holde lidt mere på deres hårdt tjente kroner.
"Hver gang der sker ændringer i skattesystemet, kan det være spændende at kigge på, hvad det får af betydning for ens egen økonomi. Og efter det kan man se på, hvordan man får bedst gavn af det skattesystem, vi nu engang har," forklarer Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA, som har dykket ned i reformens detaljer for at give et klart billede af, hvem der står til at vinde mest.
Med mere end 10 mia. kr. mere i lommen om året for danskere i arbejde, er det ikke kun vejret, der ser ud til at blive varmere.
Især personer med en årlig indkomst mellem 640.000 kr. og omkring 2.760.000 kr., pensionister inden for visse indkomstgrupper, samt enlige forsørgere og dem, der vælger at arbejde omkring folkepensionsalderen, vil mærke forandringen.
"Er man på vej på pension, så overvej om en del af pensionsudbetalingen bør skubbes til 2026, hvor skatten er lavere," lyder det fra Schjølin Poulsen, der råder til strategisk planlægning for at optimere de nye skattefordele.
For de arbejdende i de gyldne mellemindkomstgrupper ser fremtiden lys ud. Fra 2026 falder personskatten, hvilket betyder, at det bliver tid til at justere pensionsstrategien. "Nu falder skattefordelen ved pensionsindskud med 7,5 pct. til cirka 45,5 pct., og derfor bør man overveje, om det er bedre at flytte lidt af pensionsindbetalingen fra ratepension/livrente til aldersopsparing," foreslår Schjølin Poulsen.
Men hvad med dem på toppen af lønskalaen? For de såkaldte top-top-skattebetalere bliver der mulighed for at jonglere med løn og pensionsindbetalinger for at optimere skattemæssigt.
Også pensionisterne får noget at tænke over. Med nye skattegrænser på trapperne, bliver det vigtigt at balancere årsindkomsten for at undgå at lande i de højere skatteprocenter.
Og lad os ikke glemme de enlige forsørgere, der med reformen får et ekstra skub i form af et forhøjet beskæftigelsesfradrag. "Enlige forsørgere i arbejde får et ekstra beskæftigelsesfradrag med den nye skattereform," understreger Schjølin Poulsen, hvilket viser, at reformen tager højde for de mange forskellige livssituationer, danskerne befinder sig i.
Kort fortalt: har du for eksempel en årsløn på 400.000 kr, kan du se frem til en gevinst på 7.225 kr. Tjener du mere, stiger beløbet til 7.975 kr.