En undersøgelse fra Epinion for Sampension viser, at 57 procent af danskerne nu overvejer at udskyde pensionen. Denne tendens skyldes de seneste økonomiske incitamenter, der gør det attraktivt for mange seniorer at forblive i beskæftigelse i længere tid.
Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension, forklarer, at højere efterløns- og folkepensionsalder samt flere økonomiske incitamenter har gjort det mere fordelagtigt at blive længere på arbejdsmarkedet.
”Vi har set en markant stigning i antallet af ældre, som fortsætter med at arbejde,” siger Lindkvist og påpeger, at en lovændring fra januar 2023 har været særlig udslagsgivende. Denne lov betyder, at pensionister ikke længere bliver modregnet i deres ydelse, hvis deres partner stadig arbejder.
Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering var 77.738 danskere i august både i beskæftigelse og modtagere af folkepension, hvilket er en stigning på 18,9 procent i forhold til året før. Lindkvist forventer, at tendensen vil fortsætte, da flere økonomiske tiltag allerede er på vej.
Flere pensionister ønsker også en ordning, hvor man kan trappe ned på en delvis pension. Læs mere om det nedenfor.
Den økonomiske gulerod
I juli 2023 vedtog Folketinget nye regler, der fra 2026 til 2030 vil give et ekstra beskæftigelsesfradrag til seniorer med to år eller mindre til pensionsalderen.
Derudover er det besluttet, at den skattefrie bonus til folkepensionister, der arbejder de første år efter pensionsalderen, forhøjes i 2026 og igen i 2029, selvom det endnu ikke er lovfæstet.
Med disse tiltag sigter man efter at fastholde flere ældre på arbejdsmarkedet og styrke den økonomiske gevinst ved at udsætte pensioneringen.