Kæmpe rentechok på vej: Disse boligejere kan blive ramt af 17-dobling

04/11/22 17:03

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
En gruppe danske boligejere kan se frem til et stort rentechok, der potentielt kan være en 17-dobling af den nuværende rente.

Danske boligejere med et F5-lån kan se frem til et rentechok af de helt store, når vi træder ind i det nye år.

Det viser tal fra Realkredit Danmark ifølge Euroinvestor.

For fem år siden fik F5-lånet fastsat en rente på 0,22 procent ved renteauktionen. Den nye rente bliver dog bestemt ikke i samme leje.

Når den nye rente bliver indført pr. 1. januar, vil den nemlig være markant højere. Hvor meget højere den bliver, vil blive gjort klart ved rentetilpasningsauktion mellem den 21. og 25. november. 

Allerede nu er der dog en klar forventning om, at renten vil blive markant højere. Ifølge Euroinvestor forventes det, at renten vil lande på mellem 3,45 og 3,75 procent for F5-lånet, der hos Realkredit Danmark går under navnet FlexLån.

Det vil sige, at boligejere, der har dette lån, kan se frem til en 15 og 17-dobling af renten fra, hvad den lyder på. Den konkrete stigning afhænger af, hvor i det førnævnte interval, renten ender.

Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom for Realkredit Danmark, fortæller til Euroinvestor, at der ikke tidligere i auktionernes levetid har været en kraftigere stigning i renten for låntagerne.

I lang tid har F5-lånet været et af de mest populære boliglån på det danske marked. Det har primært været forårsaget af, at de boligejere, der har valgt dette boliglån, har fået en meget lav rente og en vis sikring.

Det er dog ikke blot boligejere med F5-lån, der kan se frem til en højere rente. Både F1-lån og F3-lån vil nemlig også få en ny rente ved den kommende rentetilpasningsauktion.

I begge tilfælde er der også en forventning til, at låntagerne går en markant rentestigning i møde. Euroinvestor oplyser, at begge lån går fra at have en rente på lige under minus til at få en rente på omtrent 3 procent.