Skrækkelige tal: Så lidt er din løn værd

15/2/23 16:00

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Den høje inflation er gået ud over din lønseddel

Det hjælper ikke meget at den gennemsnitlige løn i Danmark sted med 3.6 procent sidste år. 

Reallønnen faldt nemlig med hele 5.2 procent samlet.

Det skriver Se og Hør, der har de seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger de to faktorer der er skyld i den dalende lønværdi:

“For det første ramte inflationen det højeste niveau i 40 år (...) og for det andet har lønstigningerne ligget meget stille til trods for et arbejdsmarked i høj fart med rekordhøj beskæftigelse og laveste ledighed siden 2008” uddyber cheføkonomen.

Udregningen viser, hvad præcist lønmodtagerne får ud af deres indkomst. Det er derfor først når reallønnen stiger, at forbrugerne kan få mere ud af hver tjente krone.

“Kort sagt har priserne bevæget sig langt hurtigere end lønningerne, og det har suget købekraft ud af danskerne (...) - Det gør ondt og kan ikke undgå at påvirke privatforbruget hos mange danske familier” fortæller Borre.

Den faldende realløn bør dog ikke kun ses som negativt, hvis man spørger Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank.

“Overordnet set bør man glæde sig over tallene, da en mere eksplosiv stigning i lønningerne kunne tyde på, at en omfattende overophedning af arbejdsmarkedet var undervejs” informerer Kristensen.

“Det kunne lune i økonomien på kort sigt, men ville på den lidt længere bane føre til en større og mere omfattende nedtur”.