Sluk TV'et på stikkontakten: Så meget sparer du

Penge
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er noget de færreste gør, men der er faktisk penge at spare, hvis man slukker fjernsyn helt.

Lige nu læser andre også

Det er nemlig de færreste, som går hen og slukker TV'et på stikkontakten hver gang, man er færdig med at se fjernsyn. 

Hvis man ønsker at holde elregningen nede i disse tider med voldsomt stigende priser, så kan det dog være en god ide.

Det siger sig selv, at fjernsynet bruger en smule strøm, når det ikke er helt slukket, men det er faktisk ikke kun ved fjernsynet, at det er tilfældet.

Hvis du kigger dig omkring i dit hjem, vil du nok opdagede, at du har fem, ti eller måske endda flere ting, som aldrig er slukket helt. 

Det kan være fjernsyn, computerskærme, blendere, mikroovne, højtalere, radioer og lignende. 

Alle disse ting bruger strøm, når de står i 'standby', og de koster dig derfor penge. 

Ifølge EcoCostSavings bruger et gennemsnitligt fladskærms TV 82 watt hver eneste time, det er tændt, og omkring 1,3 watt hver eneste time, det står på standby. 

Ifølge DR så den gennemsnitlige dansker fjernsyn i to timer og 38 minutter hver eneste dag i 2017. 

Hvis vi også skal tage højde for, at fjernsynet nogle gange bliver brugt til andet og gøre regnestykket simpelt, så regner vi med, at fjernsynet er tændt tre timer hver dag. 

Det vil sige, at det står i standby i 21 timer hver eneste døgn, eller det der svarer til 7.665 timer om året (hvis det ikke er skudår). 

Hvis man sørgede for at slukke fjernsynet helt i disse mange timer fremfor at lade det stå på standby, vil man faktisk kunne spare cirka 10 kWh om året, hvilket svarer til omkring 30-35 kroner.

Man skal dog huske, at det er et beløb, som man sparer for hvert eneste fjernsyn i hjemmet og samtidig et beløb, som er væsentlige højere, hvis man har et meget stort eller gammelt fjernsyn. 

Har man for eksempel ét fjernsyn i stuen, ét i soveværelse og et på hver af de to børneværelser, så kan man spare mellem 120-140 kroner om året blot ved at slukke på stikkontakten. 

Derudover kan en lignende besparelse findes, hvis man slukker for computerskærme og lignende, og man kan derfor nemt spare flere hundrede kroner om året, hvis man fremover slukker på stikkontakten, når man ikke bruger sine elektroniske apparater.

Anbefalet til dig