Spås at ske for Føtex, Rema 1000 og flere: Fantastisk nyt for danskerne

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danskerne skal gøre sig klar til supermarkeder landet over, der snart kommer med store nyheder.

Mest læste i dag

Året 2022 bød på prisskiltsskræk i supermarkedet, men der er måske lysere tider forude for danske forbrugere.

Ifølge Danmarks Statistiks konjunkturbarometer tyder det på, at lavere priser vil pryde butikshylderne i 2024.

Det skriver Ekstra Bladet.

Detailhandlen står i frontlinjen for denne prisrevolution, hvor hele 27 procent af virksomhederne forventer at sænke priserne i de kommende tre måneder. Men det er især inden for fødevaresektoren, at priskrigen synes at tage fart. Over halvdelen af de adspurgte, nemlig 51 procent, spår om lavere priser på madvarer.

I foråret var tonen en anden, da hele 80 procent af fødevarebutikkerne varslede prishop. Men hvad har ændret sig?

Ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er det ikke kun forbrugernes tegnebog, der jubler. Det er også blevet billigere at producere fødevarer.

"De lavere priser på fødevarer kan blandt andet skyldes, at omkostningspresset for fødevarevirksomhederne er aftaget," forklarer Helmer.

Han peger på faldet i producentprisindekset for fødevareproduktion i november, der nu har været faldende i fem måneder i træk. På globalt plan er fødevarepriserne også dykket med næsten 25 procent siden foråret 2022.

Selvom det er små fald, er det ifølge Helmer en positiv udvikling. Fødevarepriserne er allerede faldet med tre procent fra toppen i juli, men de ligger stadig 20 procent over niveauet for to år siden.

Så mens 2022 måtte kapitulere for prispres, kan 2024 måske gå over i historien som året, hvor forbrugerne endelig kunne trække vejret lettet ud ved kasseapparatet.

Anbefalet til dig