Ekspert afslører: Dette kan få Vladimir Putin til at bruge atomvåben

Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ekspert har afsløret, hvad der kan få Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at bruge atomvåben i krigen i Ukraine.

Lige nu læser andre også

Dr. Frank Ledwidge, der er lektor i jura og strategi ved University of Portsmouth, har udtalt, at han føler sig overbevist om, at Vladimir Putin er villig til at bruge atomvåben, hvis ukrainske styrker generobrer Krim.

Det skriver Daily Star.

I februar og marts 2014 invaderede Rusland den ukrainske Krim-halvø. Det medførte, at halvøen ved den nordlige bred af Sortehavet blev annekteret og optaget som en del af Rusland.

"Muligheden for brug af atomvåben fra Putins side, er der kun én person, der ved noget om: Putin. Enhver anden, der gætter, gætter bare," sagde Ledwidge i kølvandet på, at den russiske præsident har rykket atomvåben ind i Hviderusland.

"Det er én person i verden, der ved, hvad der vil ske, hvis, lad os sige, ukrainerne bringes i en position, hvor de er klar til at generobre Krim - kun én person ved, hvad der vil ske."

De ukrainske myndigheder har flere gange udtalt, at det at generobre Krim-halvøen fra Rusland, er et af de vigtigste mål for krigen. Skulle det ske, kan det få store konsekvenser for Putin og Kreml.

"Det er den eneste mulige katalysator for brugen af disse våben. Omkostningerne for Rusland ville være 'terminale'," sagde han.

"Men jeg tror ikke, det er sandsynligt. Jeg kan ikke gå ind i Putins hoved, så jeg ved det ikke. Jeg kan kun tale ud fra en rationel beregning, men Putin vil være klar over, at det er enden på hans regime og af Rusland som en militær bekymring."

Hele verden reagerede med stor bekymring, da det i sidste måned kom frem, at Putin havde flyttet ti fly til Hviderusland. Fælles for alle disse fly er nemlig, at de er i stand til at bære taktiske atomvåben.

"Vi blev enige med Lukashenko (Hvideruslands præsident, red.) om, at vi ville placere taktiske atomvåben i Hviderusland uden at krænke regimet," sagde Vladimir Putin.

Og på trods af, at det var et 'farligt træk' fra Putins side, mener Dr. Ledwidge, at det var en overreaktion fra omverdenen, da Rusland allerede meldte ud i juni 2022, at de havde planer om at gøre dette.

"Det er et farligt træk. Det hjælper ikke. Det er en hæmning, men vi har vidst det i næsten et år," forklarede han.

"De flytter atomvåben ind i en klientstat. Det er en spredningsaktivitet, men det er værd at sige, at de vil forblive under de russiske troppers varetægt."

Anbefalet til dig