Katastrofe for Socialdemokratiet og Mette Frederiksen: Har ikke været værre i 11 år

Politik
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen er blevet ramt af en sand katastrofe.

Mest læste i dag

Socialdemokratiet har i mange år været det største parti i Danmark, men på det seneste er deres opbakning blandt danskerne blevet mindre og mindre. En ny meningsmåling foretaget af Epinion på vegne af DR tegner sit klare billede af dette.

I den nye meningsmåling står det klart, at Socialdemokratiet er inde i en nedadgående kurve. Denne måling viser, at partiet med statsminister Mette Frederiksen i spidsen, står til at få sin laveste opbakning i intet mindre end 11 år.

Ifølge Henrik Qvortrup, der i dag er politisk analytiker hos BT, er der tale om en 'skrækmåling' for partiet. I den nye måling står de til at få opbakning fra kun 17,8 procent af vælgerne, hvilket er en klar nedgang for partiet.

Socialdemokratiet har ikke haft et dårligere resultat i en Epinion-måling siden 2013, hvor Helle Thorning-Schmidt var havnet i en krise. Med andre ord, så har de ikke haft mindre opbakning fra danskerne i 11 år.

"Det er en temmelig vild måling for Mette Frederiksen. Tænk engang, at hun er nede på niveau med den på det tidspunkt fuldstændigt skandaliserede Helle Thorning-Schmidt for 11 år siden," siger Henrik Qvortrup til B.T., og tilføjer:

"Fortællingen har været, at det var Venstre, der var i krise i regeringen. Nu synes jeg mere og mere, at kampen er hård om, hvem der er i den største krise af Venstre og Socialdemokratiet."

Ved det seneste folketingsvalg i 2022 nød Socialdemokratiet også betydeligt mere opbakning blandt danskerne. Her lykkedes det partiet at skrabe hele 27,5 procent af alle stemmer sammen. Derfor er der tale om en tilbagegang på næsten ti procentpoint på kun to år.

Qvortrup mener, at der er flere grunde til den manglende opbakning. Først og fremmest handler det om, at mange vælgere ikke forstår, hvorfor Mette Frederiksen og det øvrige parti har valgt at gå ind i en regering med borgerlige partier.

Han peger også på Mette Frederiksens udmeldinger om arbejdsmoral som en af årsagerne til, at partiet har mistet opbakning på det seneste. Ligeledes har der været et væld af spekulationer om, at hun kan være på vej til at tage imod en post i EU.

Det er værd at nævne, at de to andre partier i regeringen heller ikke har klaret sig godt i den seneste meningsmåling fra Epinion. Venstre står til at få 8,7 procent af stemmerne, mens det for Moderaternes vedkommende er en vælgeropbakning på 4,5 procent.

Dette betyder også, at der faktisk ikke er bred opbakning til den nuværende regering. I henhold til den nye meningsmåling, har regeringen kun en vælgeropbakning på 31 procent.

Anbefalet til dig