Partier tager kæmpe beslutning: Dropper valgplakaterne i denne kommune

Af: Mie M.B

|

13/03/2024

Genrefoto. Foto: Kolding Kommune
Genrefoto. Foto: Kolding Kommune
Det bliver et noget anderledes syn i bybilledet når næste valg står for døren

Mest læste i dag

I Horsens Kommune har politikerne taget et opsigtsvækkende skridt mod et mere miljøvenligt kommunalvalg i 2025. Efter flere års diskussion og forhandlinger er flertallet af byrådets partier blevet enige om at afskaffe brugen af valgplakater til det kommende kommunalvalg. Denne beslutning, beseglet med et politisk bindende håndslag og en underskrevet erklæring, markerer en betydelig ændring i den traditionelle valgkampagnepraksis. Det skriver Horsens Folkeblad.

Borgmester Peter Sørensen (S) har været en nøglefigur i forhandlingerne og udtrykker tilfredshed med det opnåede resultat. Han fremhæver, at flere modeller har været diskuteret, før man landede på den nuværende aftale, som opbakkes af partierne Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Dansk Folkeparti står som den eneste outsider, der ikke har tilsluttet sig aftalen.

Diskussionen om valgplakaters relevans og miljøpåvirkning har været intens. Ved det sidste valg blev der sat mellem 15.000 og 20.000 plakater op, hvilket ifølge debatterne i byrådet svarer til CO2-udledningen fra 10 kilometers bilkørsel pr. plakat. Dette miljøaspekt, kombineret med et ønske om at modernisere valgkampen, har været en drivkraft bag aftalen.

Til trods for tidligere udfordringer med at nå til enighed, hvor en aftale endda strandede kort før jul, har et flertal af partierne nu forpligtet sig til at droppe valgplakaterne. Dette betyder dog ikke, at valgkampen bliver mindre synlig. Som en del af aftalen har partierne aftalt at afholde minimum to fælles vælgermøder forud for valget i 2025, hvilket giver borgerne mulighed for direkte dialog med deres politikere.

Anbefalet til dig