Magnus Heunicke præsenterer ny aftale: Vil få stor betydning for tusindvis af danskere

09/5/22 17:10

Nicolai Busekist

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Regeringen er blevet enige om en ny aftale, der kommer til at få stor betydning for de tusindvis af kvinder, der hvert år føder.

En ny aftale, der har fået navnet 'En god start på livet' er blevet godkendt i Folketinget, hvor regeringen og Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er blevet enige om udmøntningen af finanslovsmidlerne for 2022 på fødselsområdet.

Det er en ny aftale, der kommer til at resultere i mere personale på fødegangene samt ret til to dages barselsophold eller hjemmebesøg. Ifølge en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet, er dette dog kun hovedelementerne i den nye aftale om fødselsforholdene.

Det fremgår også af denne pressemeddelelse, at det i alt drejer sig om udmøntning af 475 mio. kr., der fordeles med 100 mio. kr. i 2022, 110 mio. kr. i 2023, 115 mio. kr. i 2024 og 150 mio. kr. i 2025. Pengene skal bruges til at styrke nærvær og tryghed før, under og efter fødslen.

Aftalen har også til formål at sikre, at der bliver ansat flere jordemødre i Danmark, og at de danske hospitaler bedre kan fastholde deres personale. De partier, der står aftalen, vil sørge for, at der bliver ansat yderligere 100 på de danske fødeafdelinger, herunder jordemødre.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at det længe har været tilfældet, at der har været behov for forbedring på fødselsområdet. Og det er det, denne aftale handler om.

"Alle har ret til en tryg fødsel, og det har længe stået klart, at forholdene på fødselsområdet skal forbedres. Med aftalen sikrer vi nu mere personale på fødegangene og giver alle førstegangsfødende ret til to dages barselsophold eller et hjemmebesøg dagen efter udskrivning, hvis man i stedet vælger at tage hjem inden for de første 24 timer," siger han.

Desuden fortæller han, at aftalepartierne er af den holdning, at retten til to døgns barselsophold eller hjemmebesøg også skal være gældende for flergangsfødende.

"Derudover er det aftalepartiernes klare holdning, at retten til to døgns barselsophold eller hjemmebesøg udvides til også at gælde flergangsfødende. Aftalepartierne har derfor afsat midler til det fra 2025. Det er et vigtigt skridt for at sikre den tryghed, nærhed og kontinuitet, der er så vigtig for familierne, og for at sundhedspersonalet får tid til at yde den omsorg og faglighed, som de gravide og fødende har brug for," lyder det.

Pernille Skipper fra Enhedslisten fortæller, at det vigtigste er at sikre, at der altid vil være en jordemoder til stede under fødslen, hvorfor der skal ansættes flere.

"Enhedslistens aftryk i den her aftale er ansættelse af flere fagprofessionelle, og så giver vi regionerne bedre muligheder for at tiltrække og fastholde. Vi skal sikre, at der er rettigheder til fødselsforberedelse og meget andet, men det første og vigtigste skridt er at sikre, at der er en jordemoder til stede under hele fødslen, og at de ansatte får flere kollegaer til de opgaver, de allerede har," siger hun.