Mette Frederiksen nægter at indrømme: "Hun er direkte arrogant"

03/2/21 18:10

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Onsdag skulle Mette Frederiksen for første gang svare på, hvorvidt hun ønskede at beklage sine udtalelser på pressemødet 11. marts 2020, hvor hun lukkede landet ned.

På det historiske pressemøde udtalte hun, at det var 'myndighedernes anbefaling' at lukke det danske samfund.

Onsdag udtalte hun dog i Folketingssalen, at hun ikke havde antydet, at regeringen besluttede at lukke det danske samfund på baggrund af anbefalinger fra en eller flere myndigheder. 

"Jeg er i øvrigt ikke enig i, at regeringen skulle have efterladt et indtryk af, at regeringens beslutning baserede sig en til en på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne eller andre myndigheder," sagde statsminister Mette Frederiksen ifølge B.T. 

Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti, var ophavsmand til spørgsmålet, og han er bestemt ikke tilfreds med det svar, statsministeren gav. 

"Statsministeren er direkte arrogant i sit svar til spørgsmålet, om hun løj 11. marts. Det har vi sort på hvidt, at hun gjorde," lød det ifølge B.T. fra Peter Skaarup med henvisning til en rapport om regeringens håndtering af coronavirus, der blev præsenteret fredag. 

I denne rapport blev det blandt andet slået fast, at Mette Frederiksen ikke talte sandt på pressemødet. Her fortalte hun nemlig, at nedlukningen skete efter 'myndighedernes anbefaling'. 

Det var dog ikke korrekt. Det er blevet fastslået i føromtalte rapport. Derimod kom initiativet til nedlukningen udelukkende fra Mette Frederiksens eget ministerium: Statsministeriet. 

Ifølge Jørgen Grønnegård Christensen, der er hovedforfatter til rapporten og professor emeritus i statskundskab, var det ikke sandt, hvad statsministeren sagde. 

Derfor ønsker Dansk Folkeparti nu at indkalde Mette Frederiksen i samråd, da de ønsker, at statsministeren igen skal forholde sig til rapporten. Det samme ønsker Venstre. 

Den omtalte rapport er blevet bestilt af et flertal i Folketinget, efter Mette Frederiksen ad flere omgange ikke kunne svare på, hvilke myndigheder, der havde anbefalet en nedlukning af samfundet. 

I rapporten er det blevet konkluderet, at centrale myndigheder faktisk var direkte imod Mette Frederiksens nedlukning af det danske samfund i marts. 

B.T. har tidligere skrevet, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fremsendte en mail blot syv timer før pressemødet 11. marts. I denne mail advarede han mod Mette Frederiksens planer om at lukke landet ned.

Dette begrundede han med, at man ikke 'ud fra sundhedsfaglige grunde' kunne anbefale at iværksætte et sådant tiltag 'i den nuværende situation'.