Ny aftale: Kviklån bliver billigere

19/12/2019

Rikki Tholstrup Jørgensen

Der indføres loft over renter og omkostninger på kviklån. Foto: Shutterstock.com
En ny politisk aftale har taget form her til aften. Fremover er det slut med tårnhøje omkostninger ved optagelse af kviklån. Et bredt politisk flertal har besluttet at indføre et loft over, hvor høje de samlede omkostninger ved at tage et lån må være.

Mest læste i dag

Godt nyt til alle, der føler sig bondefanget af tårnhøje omkostninger og renter ved kviklån. Fra politisk side er der nu enighed om at indføre et loft over, hvor mange omkostninger man må påføre et lån.

Før aftalen var der ingen begrænsninger og det var derfor udelukkende op til forbrugerne at navigere fra det ene uhyre kviklån til det andet. Partierne har nu vedtaget, at de samlede årlige omkostninger og renter (ÅOP) maksimalt må være 35% af det samlede lån. 

"Jeg er rigtig glad for at kunne præsentere, at vi nu for første gang tager et opgør med kviklån. Det skal være slut med at føre virksomhed på gældsspiraler og personlige tragedier," siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

Udover loftet på omkostninger indeholder aftalen ligeledes et forbud mod markedsføring af kviklån på TV, forbud mod reklamer for lån med højere ÅOP end 25%, forbud mod tilbagebetalingsordninger, hvor omkostninger til renter overskrider det oprindelige den oprindelige lånestørrelse.

Derudover afsættes der flere midler til gældssanering og til undervisning i privatøkonomi i folkeskolen og på ungdomsuddannelser.

Alle partier på nær Konservative og Liberal Alliance støtter op om aftalen.

Baggrunden for disse forhandlinger er et notat fra Erhvervsministeriet. Det viste, at nogle kviklån har årlige renter og omkostninger på op til 700-800 procent.

Samtidig havde en analyse fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen vist, at hele 40 procent af dem, som tager kviklån, fortryder.

 

Anbefalet til dig