"Palæstina Plads" på vej til København: "En vigtig gestus over for vores medborgere"

Snart får en plads i København formentlig navnet "Palæstina Plads."

Mest læste i dag

I København findes der et hav af pladser og torve; for eksempel Amagertorv, Regnbuepladsen, Sankt Annæ Plads og Bispetorvet.

Nogle af pladserne og torvene er opkaldt efter deres placering, men andre er opkaldt efter personer eller noget helt tredje.

En del af pladserne i København er desuden opkaldt efter udenlandske byer eller lande. Det gælder blandt andet Israels Plads nær Nørreport Station i Indre By eller Hamborg Plads i Nordhavnen i København.

Og nu får København ifølge Københavns Kommune måske snart en ny plads, som er opkaldt efter et udenlandsk sted. Navnet "Palæstinas Plads" er nemlig på tegnebrættet.

Udskudt pga. terrorangrebet på Israel

Det er en pt unanvgiven plads på Nørrebro, der muligvis skal have navnet "Palæstinas Plads," og ideen har faktisk været oppe at vende før.

Et flertal i Teknik- og MIljøudvalget i kommunen vedtog nemlig allerede for et lille års tid siden, at forslaget om navnet skulle indstilles til behandling i Vejnavnenævnet, men kun to dage efter beslutningen fandt terrorangrebet på Israel sted d. 7. oktober.

Man valgte derfor at udskyde forslaget, og nu er tiden altså kommet.

Flertallet bestående af Enhedslisten, Radikale, SF og Alternativet har således igen bedt Vejnavnenævnet om at tage stilling til, om den unavngivne plads skal have navnet "Palæstinas Plads."

Årsagen til forslaget er ifølge flere af de politikere, som har stemt for, at en stor del af befolkningen i København er fra netop Palæstina, men at der endnu ikke findes nogle pladser, veje, parker eller lignende i storbyen, som har et navn, der kan relateres til området.

"Vi har en stor gruppe københavnere, der enten kommer fra eller har rødder i Palæstina, og det er en vigtig gestus over for vores medborgere at opkalde en plads efter det land, de har rod i. På samme måde som vi har gjort det med alle mulige andre byer, landsdele og lande, som københavnere har rod i," har Line Barfod fra Enhedslisten således forklaret.

Fra Christopher Røhl fra Radikale Venstre lyder det ligeledes, at det er "tid til at give Palæstina en plads i vores hovedstad, ligesom de længe har haft en plads i FN’s organer." Han understreget, at man skal "skille folker i Palæstina fra terrororganisationen Hamas."

Astrid Aller fra SF har desuden udtalt, at man i SF er "glade for, at vi nu endelig tilføjer Palæstinas Plads" til listen over veje og pladser "opkaldt efter verdens lande."

Troel Chr. Jakobsen fra Alternativet håber desuden, at det nye navn kan være med til at gøre en "rigtig svær tid" "lidt lettere" for de københavnere, der har palæstinensisk baggrund. Han ser navneændringen som et symbol på, at københavnere med rod i Palæstina bliver "set og anerkendt af den by," de bor i. 

Anbefalet til dig