Parti giver Mette F. ultimatum: Giv os fem milliarder, hvis du vil være statsminister

29/9/22 16:58

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Skal partiet pege på Mette Frederiksen som statsminister, stiller de krav om fem milliarder kroner.

Hvis Mette Frederiksen vil have støtte fra Enhedslisten ved det kommende valg, bliver det ikke gratis. Derimod kommer det til at koste fem milliarder kroner.

Ifølge Ritzau 'kræver' Enhedslisten, at Mette Frederiksen er villig til at give partiet 'et tilsagn i regeringsforhandlinger om en lavt- og ligelønspulje på fem milliarder'.

Dette gjorde Mai Villadsen, der er politisk ordfører for Enhedslisten, klart, da hun talte med Avisen Danmark.

Desuden lyder det, at det er et krav, at puljen på fem milliarder kroner skal være en del af et forståelsespapir.

"Vi kommer jo af princip ikke med ultimative krav, men man skal høre det sådan, at dette er meget afgørende for, at vi kan lade en regering træde til," udtaler Mai Villadsen.

Konkret ønsker Enhedslisten, at de fem milliarder kroner skal bruges til at sikre ligeløn i kvindedominerede fag i den offentlige sektor. Det omfatter blandt andet jobs som sygeplejersker og sosu-assistenter.

Partiet har dog ikke i sinde at kræve, at det bliver dem, der får lov til at fordele pengene. Ifølge Ritzau vil Enhedslisten nemlig lade det være op til arbejdsmarkedets parter at fordele pengene i forbindelse med overenskomstforhandlinger.

På sigt ønsker partiet, at der bliver gjort helt op med uligeløn i den offentlige sektor. De slår dog fast, at det ikke kan køres for fem milliarder kroner. Derimod estimerer de, at det vil koste omtrent 20 milliarder kroner at nå i mål med det.

For at komme godt fra start, vil Enhedslisten have afsat fem milliarder kroner til formålet, da de mener, at det er, hvad 'man kan gøre på kort sigt, som også vil gøre en forskel'.

Enhedslisten har også en klar plan for, hvordan man skal skaffe pengene til dette formål. De ønsker, at der enten skal indføres en varig beskatning af virksomheders overnormale profitter, eller at pengene skaffes via formuebeskatning.