Regeringen vil give millioner til andre lande i erstatning

20/9/22 14:40

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Regeringen har planer om at betale en stor sum penge til andre lande i såkaldt klimaerstatning.

Danmark har, som et af de første lande, valgt at tage et meget usædvanligt skridt. Det er nemlig blevet meldt ud, at man har planer om at betale en såkaldt klimaerstatning til fattige lande.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau, der ligeledes meddeler, at der vil blive afsat mindst 50 millioner kroner til formålet.

Meldingen kommer fra Flemming Møller Mortensen (S), der er udviklingsminister, i forbindelse med et arrangement ved FN's Generalforsamling.

"Det handler om, at vi fra dansk side får udvist en ansvarlighed. Det er faktisk hamrende uretfærdigt, som det er," siger han ifølge Ritzau.

Der har i lang tid været en stor strid mellem fattige lande og verdens rige lande. Denne strid drejer sig om klimaerstatning, som lederne i de fattige lande mener, at de har krav på.

Det er dog ikke noget, man har formået at blive enige om. Som et resultat af dette, er stemningen og viljen til at finde løsning blevet ødelagt ved flere lejligheder, når der er blevet afholdt klimamøder i FN.

Årsagen til dette er, at de rige lande ikke har ønsket at indvillige i at skulle betale en klimaerstatning. Dette er den danske regering nu gået imod, da man har valgt at åbne døren for, at det kan blive en realitet.

Mange lande frygter for at åbne døren for det, da det kan føre til store krav for skader, der potentielt er blevet påført som følge af flere århundreders udledning af CO2.

Ifølge Ritzau vil der blive oprettet en pulje, der kommer til at bestå af 100 millioner kroner. Det er dog ikke alle, der skal gå til klimaerstatning. Der sigtes dog efter, at mindst 50 millioner kroner af dem skal gå til det.