Socialdemokratiet ville have 1.000 ekstra sygeplejersker: Nu bliver målsætning skrottet

21/1/23 11:10

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Socialdemokratiet havde oprindeligt en målsætning om, at der skulle ansættes 1.000 flere sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen, men det er nu droppet.

Socialdemokratiet har besluttet at skrotte sin oprindelige målsætning om at ansætte yderligere 1.000 sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen.

Det skriver DR ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Forud for folketingsvalget i 2019 fremsatte Socialdemokratiet en klar målsætning om, at de ville ansætte 1.000 flere sygeplejersker i det offentlige sundhedsvæsen.

Dette er der hyppigt blevet refereret til, når der har været gang i den politiske debat om sundhedsvæsenet. Alligevel var det ikke et mål, der blev indfriet i den foregående regeringsperiode.

Og tilsyneladende er det heller ikke noget, der kommer til at blive indfriet i denne regeringsperiode, da Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, slår fast over for DR, at det ikke længere er et mål.

Han fortæller derimod, at det var en del af den tidligere regerings politik, hvilket ikke er ensbetydende med, at det er en del af den nuværende regerings politik.

"Den nye regering har sat sig nogle pejlemærker, nogle mål, som er, at den vil knokle for at få mere sundhedsfagligt personale. Den gamle målsætning var den tidligere regerings målsætning," siger han til DR.

Desuden skriver DR, at nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at Socialdemokratiet bestemt ikke har haft succes med at få ansat 1.000 flere sygeplejersker.

Faktisk viser tallene, at det er gået den anden vej. Siden Mette Frederiksen tiltrådte som statsminister i 2019, er antallet af sygeplejersker på landsplan faktisk faldet med 541.

I tredje kvartal 2019 var der ansat 35.438 sygeplejersker på de offentlige sygehuse, mens der i tredje kvartal 2022 var ansat 34.942 sygeplejersker.

Både hos Enhedslisten og Danmarksdemokraterne bliver dette betegnet som 'et løftebrud'. Bl.a. siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, at der i seneste valgkamp blev fastholdt et løfte om, at der skulle ansætte 1.000 flere sygeplejersker.

Hos Socialdemokratiet påpeger man, at det fremgår af det nye regeringsgrundlag, at der vil være fokus på at 'skaffe mere sundhedsfagligt personale til vores sundhedsvæsen'.

I modsætning til, hvad der er blevet sagt under valgkampen, er der i regeringsgrundlaget dog ikke formuleret, hvor mange flere sygeplejersker, der er mål om at ansætte på de danske hospitaler.