Sundhedsminister Sophie Løhde melder ud: Vil forbyde det

30/04/2023

Nicolai Busekist

Foto: Venstre/Pressefoto
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil indføre et nyt forbud, da hun mener, at det ikke bliver brugt til andre formål, end som rusmiddel.

Mest læste i dag

Hvis det står til sundhedsminister Sophie Løhde (V), skal det ikke længere være tilladt at købe eller indtage det cannabislignende stof HHC i Danmark.

Det oplyser hun i en e-mail til TV 2 ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Sundhedsministeren mener, at politikerne har pligt til at reagere, når der nye stoffer finder vej til det danske marked, når de 'viser sig at være farlige'

Og netop dette er tilfældet med HHC, da det af Sundhedsstyrelsen er blevet vurderet, at det er et stof, der indebærer en 'alvorlig sundhedsrisiko'.

"Sundhedsstyrelsen vurderer nemlig, at HHC indebærer en alvorlig sundhedsrisiko og bør optages på bekendtgørelsen om euforiserende stoffer," skriver Sophie Løhde i sin e-mail, og fortsætter:

"Derfor forbyder vi HHC, som kun tjener ét formål, og det er at blive anvendt som rusmiddel."

HHC er et stof, der er blevet fremstillet på syntetisk vis. Det har et indhold af cannabinoider, som det også er tilfældet for det forbudte stof THC.

Cannabinoider er intet nyt, men HHC er et relativt nyt syntetisk stof, der blev fundet for første gang i Europa i maj sidste år.

Ikke alle vil forbyde

Det er dog ikke alle, der mener, at det rette er at indføre et forbud. Fra Enhedslisten lyder det, at det at indføre et forbud ikke er den rette vej at gå.

Ifølge retsordfører Rosa Lund er løsningen derimod at fokusere på oplysning og behandling til de personer, der bliver afhængig af stoffet.

Årsagen til dette er, at hun mener, at det ses med andre euforiserende stoffer, at det ikke fungerer at indføre forbud. Selvom det ikke er lovligt, stopper det nemlig ikke folk i at tage dem.

Ender det med, at HHC bliver forbudt i Danmark, vil det være et af de første steder i Europa, hvor et forbud bliver indført.

Derudover er der andre lande, der går i en helt anden retning, end Danmark ser ud til at gøre. Her arbejder de nemlig for at ophæve nuværende forbud.

Mens sundhedsminister Sophie Løhde mener, at der bør indføres et forbud mod HHC i Danmark, bliver der i andre lande, herunder i Tyskland og USA, arbejdet på at ophæve forbud for diverse rusmidler.

Blandt andet er der udsigt til, at det syd for grænsen vil blive tilladt at være i besiddelse af op til 25 gram cannabis. I USA er de et skridt længere fremme, da det i flere stater er blevet lovliggjort til medicinsk og fritidsforbrug.