Sundhedsminister Sophie Løhde raser: Det skal stoppes

Politik
Foto: Venstre/Pressefoto
Foto: Venstre/Pressefoto
Sophie Løhde kalder det for 'totalt uacceptabelt', og kræver, at det bliver stoppet.

Lige nu læser andre også

Sundhedsminister Sophie Løhde er slet ikke tilfreds med, at det kan lade sig gøre. Alt tyder på, at der er tale om svindel. Og hvis det er tilfældet, så skal det stoppes med det samme. Derfor vil hun se på nye initiativer, der kan sikre dette.

"Det er totalt uacceptabelt, hvis læger udskriver meget store mængder receptpligtig medicin til enkelte patienter og dermed mere eller mindre indirekte medvirker til ulovligt videresalg. Det skal stoppes," siger Løhde til B.T.

Denne udtalelse kommer i kølvandet på, at det er blevet afsløret, at flere danskere i 2023 indkøbte diabetesmedicinen Ozempic for hundredtusindvis af kroner på regionernes regning.

Ifølge B.T. har 62 personer i 2023 fået udbetalt tilskud på mere end 100.000 kroner til køb af Ozempic. Derfor tyder det på, at der er tale om svindel, da de pågældende personer har kunnet videresælge Ozempic med stor fortjeneste.

Systemet er indrettet på en sådan vis, at du selv skal betale for de første 4.575 kr., når du køber receptpligtig medicin. Resten bliver betalt af tilskud fra regionerne, og det er der tilsyneladende en gruppe personer, der har udnyttet til at købe Ozempic i store mængder.

Blandt andet har B.T. afsløret, at en borger i Region Hovedstaden formåede at få udbetalt 426.869 kroner i tilskud i en periode på ti måneder. Det svarer til, at den pågældende borger har købt, hvad der svarer til 29 års forbrug af Ozempic.

Regionerne har i et notat givet udtryk for, at de gerne vil have bedre muligheder for at tilgå recepterne. På den måde vil de have bedre forudsætninger for at sætte en stopper for eventuel svindel. Og Løhde understreger, at hun er klar til at se på dette.

"Det er vigtigt, at regionerne har et indblik i lægernes medicinudskrivning, så de kan gribe ind, hvis der er noget, som ser underligt ud. Og vi giver dem nu endnu bedre muligheder for at følge med i, hvad lægerne udskriver af medicin. Vi har nemlig sat penge af til at styrke et af de centrale, digitale overvågningsværktøjer, som regionerne kan bruge," siger hun til B.T.

Samtidig understreger hun, at det naturligvis ikke må kunne ske, at borgere har mulighed for at svindle med receptpligtig medicin, da det 'er skatteborgernes penge, der sjofles med'.

Derfor har hun bedt sit ministerium om at finde en løsning på, hvordan der kan sættes en stopper for det.

Anbefalet til dig